SAS-ansatte: Arbejder mere - er mindre syge

Sygefraværet hos de flyvende medarbejdere hos SAS i Norge er næsten halveret.
Kabinepersonale hos SAS i Norge har færre sygedage end for få år siden, selv om de har accepteret lavere løn og længere vagter. Arkivfoto
Kabinepersonale hos SAS i Norge har færre sygedage end for få år siden, selv om de har accepteret lavere løn og længere vagter. Arkivfoto Foto: Rune Trøftmoen/free

Efter at arbejdstiden er sat op og lønnen ned, er sygefraværet blandt kabinemedarbejderne hos SAS i Norge næsten halveret.

I perioder har de kabineansatte haft et sygefravær på over 20 procent. Blandt andet lige efter at det skandinaviske luftfartsselskab blev reddet fra konkurs for to år siden.

De ansatte måtte dengang acceptere længere vagter og lavere løn for at bidrage til, at selskabet kunne holde sig på vingerne. Frygten blandt tillidsrepræsentanterne var, at antallet af sygedage ville vokse. Men i stedet er fraværet faldet til et snit på 12 procent i år, skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

- Norge har traditionelt haft det højeste fravær blandt SAS' kabineansatte i Skandinavien, men tendensen er definitivt brudt. Hidtil i år har fraværet i Norge været lavere end i Sverige og Danmark. I nabolandene er udviklingen ganske stabil, siger informationschefen for SAS i Norge, Knut-Morten Johansen, til avisen.

Sygefraværet er dog stadig højere end gennemsnittet for det norske arbejdsmarked. Flybranchen sammenligner sig med sundheds- og plejesektoren. Her ligger fraværet på mellem ni og 13 procent.

Informationschefen i SAS understreger, at mens medarbejdere, som arbejder på jorden, godt kan gå arbejde med luftvejsinfektioner, så er det ikke tilladt for flyvende ansatte.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.