Sareen revser Støjberg: Du gør Danmark til grin

Den tidligere social- og integrationsminister mener, at Inger Støjbergs bebudede annoncer i udenlandske aviser er langt ude.
Manu Sareen mener, at den nye integrationsminister Inger Støjberg vil gøre Danmark til grin i Europa, hvis hun gør alvor af at indrykke annoncer i europæiske aviser for at skræmme flygtninge væk.
Manu Sareen mener, at den nye integrationsminister Inger Støjberg vil gøre Danmark til grin i Europa, hvis hun gør alvor af at indrykke annoncer i europæiske aviser for at skræmme flygtninge væk. Foto: Torkil Adlersen/arkiv/Scanpix.

Venstre-regeringens stramninger på udlændingeområdet og annoncekampagner i store europæiske aviser vil ikke få syriske flygtninge til at ændre flugtrute og for enhver pris undgå Danmark.

Det fastslår den tidligere social- og integrationsminister Manu Sareen (R), der kun har hovedrysten til overs for den nye integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V).

- De annoncer, der skal oplyse om forholdene i Danmark, kommer jo ikke til at virke. Det er fuldstændig langt ude at forestille sig, at der sidder en flok flygtninge og bladrer i Le Figaro og ser en annonce og lader sig påvirke af den. Det er helt vildt at forestille sig, siger Manu Sareen.

Han mener, at Inger Støjberg og Venstre gør alt for at tækkes Dansk Folkepartis krav om stramninger på udlændinge-området. Dermed får Danmark ifølge Manu Sareen hele Europa på nakken, fordi vi ikke vil medvirke til en solidarisk fordeling af flygtninge, ligesom vi gør os selv til grin.

Mennesker på flugt fra krigens rædsler i Syrien vil ikke lade sig påvirke af en dyr annoncekampagne, fastslår han.

Tyskerne skreg af grin

- Hvem prøver man at tage røven på? Det, der sker, er i værste fald, at folk rundt omkring i Europa sidder over morgenkaffen og tygger i deres croissant og tænker: De her danskere er altså ikke rigtig kloge, siger han.

Manu Sareen var i Tyskland, da Inger Støjberg offentliggjorde, at flygtninge og menneskesmuglere rundt omkring i Europa skal gøres opmærksom på den nye regerings-stramninger på udlændingeområdet via annoncekampagner i udenlandske medier.

Og da nyheden om de danske annoncer kom, grinte hans tyske bekendte.

- Tyskerne skreg simpelt hen af grin. Og en stor tysk avis noterede, at det var langt ude, fortæller Manu Sareen.

Flugt planlægges ikke ved cafe-bord i Paris

Den tidligere radikale minister, der ikke blev genvalgt til Folketinget i juni, kalder det helt forfejlet at bruge penge på dyre annoncer i europæiske aviser. Udover at fremstille Danmark som et ugæstfrit land, er det også frygteligt naivt at tro, at folk på flugt lader sig påvirke af mediekampagner.

- Jeg tror ikke, at ret mange flygtninge sidder i en lastbil på vej op gennem Europa og læser avis og tænker: ’Fuck, vi må hellere kører udenom Danmark’. Undskyld mig, det her viser bare, at ministeren ikke ved, hvordan sådan en flugt er. Det er udtryk for uvidenhed, konstaterer Manu Sareen om sin efterfølger i Integrationsministeriet.

- Sådan en flugt planlægges ikke hen over cafe-bordene i Bruxelles og Paris, det sker fordi man har ondt i maven og lider af angst og bare gerne vil i sikkerhed. Det gælder for alle mennesker, at når man er på røven og ens liv er i fare, handler alt om sikkerhed, og jeg tror ikke, at man læser aviser i den situation, siger han.

DF får en luns kød, der ikke kommer til at virke

Set med Manu Sareens øjne handler regeringens strammerkurs overfor flygtningene først og fremmest om, at Venstre, der fik et elendigt valgresultat, skal tækkes Dansk Folkeparti.  I virkeligheden er det ikke regeringen men Dansk Folkeparti, der definerer dansk udlændingepolitik, noterer han.

- Jeg undrer mig faktisk over, at danskerne er så forargede over stramningerne og avisannoncerne. Det er som om folk ikke har set den politiske konstellation, hvor vi har et Dansk Folkeparti, der er langt større end regeringspartiet. Selvfølgelig skal Venstre ind og tækkes Dansk Folkeparti, og det gør Venstre på alle leder og kanter. Man smider en luns kød i en skål for at virke strammere i udlændingepolitikken, men det kommer ikke til at virke, siger han.

Folk kommer i klemme i politiske studehandler

Uanset om Inger Støjberg rejser på besøg i en flygtningelejr i Libanon eller Kenya, vil det ikke ændrer en tøddel, bedyrer han.

- Venstre skal give et indtryk af, at man er hårde i udlændingepolitikken og tækkes Dansk Folkeparti. Det her handler om dansk indenrigspolitik, hvor DF og Venstre har klappet nogle ting af. Når man laver politiske studehandler, kommer der nogle mennesker i klemme, og lige nu er det flygtningene, det rammer, fastslår han.

Både i sin tid som minister og siden hen har Manu Sareen talt med rigtig mange flygtninge, der søger asyl i Danmark.

Deres sjæl er flænset op

- Syrerne flygter jo ikke for sjov. Jeg kan love dig for, at når du ser dem i øjnene, ser du, at noget er dødt inde i dem. Noget er gået i stykker inde i dem, og du kan se deres sjæl er flænset op. Det er mennesker, der har oplevet deres allernærmeste blive slået ihjel eller voldtaget. Nogle af dem er blevet tvunget til at se på det, og den virkelighed bærer de rundt på, understreger han.

Ville man ikke selv søge mod tryggere himmelstrøg for at få asyl, hvis man havde set sin familie blive skudt og selv var i fare, spørger han.

- Asyl er jo lig med fred, ro og sikkerhed. Når man har været igennem forfølgelse og død og den slags, tænker man på sikkerhed og ikke på, at det er fedt at komme til Danmark, Tyskland eller Irland. Man vil bare have sikkerhed, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.