Sanne uden dagpenge: Bagud med huslejen trods lån fra venner

Sanne Rasmussen fik en liste over herberger, da hun bad kommunen om hjælp med sin husleje. I stedet har hun lånt af venner og fået hjælp af boligforeningen. Hun er en af de cirka 5.000 HK'ere, der er faldet ud af dagpengesystemet siden 2013.
Sanne Rasmussen måtte låne af venner og familie, da hun mistede retten til dagpenge. Hun var ved at ryge på gaden, til hun fik hjælp af boligforeningen KABs gældsrådgiver Tina Hartvig Pedersen (billedet). Hun hjælper beboere, der er bagud med huslejen
Sanne Rasmussen måtte låne af venner og familie, da hun mistede retten til dagpenge. Hun var ved at ryge på gaden, til hun fik hjælp af boligforeningen KABs gældsrådgiver Tina Hartvig Pedersen (billedet). Hun hjælper beboere, der er bagud med huslejen KAB

52-årige Sanne Rasmussen fra Vanløse måtte låne penge af sine venner, efter hun mistede retten til dagpenge.

”Min omgangskreds er så fortørnede over mit forløb, så de selv har tilbudt at låne mig penge. Men jeg syntes alligevel, det var så ydmygende at tage i mod det,” siger hun.

Hun har været ledig så længe, at hun har opbrugt retten til dagpenge. Nu er hun også ved at være nået til enden af retten til arbejdsmarkedsydelsen, der er på lidt over 10.000 kroner.

"Det har været meget hårdt. Jeg har været tæt ved at miste min lejlighed,” siger hun.

Hun var i mange år kontoransat i flere fagforeninger, men mistede jobbet. Hun har ikke nogen reel uddannelse, og hun har haft svært ved at få andet end korte vikariater.

Gik 6.000 kroner ned om måneden

Sanne Rasmussen er en af cirka 5.000 HK’ere, der er faldet ud af dagpengesystemet. HK har lavet en rundspørge blandt dem og spurgt til, hvordan de klarer sig. Mere end hver tredje af dem har som Sanne måttet låne penge hos venner og familie.

”Jeg synes, det er grotesk og ydmygende, at det er så mange, der har måttet låne på den måde. Jeg troede bare, det var mig, der var virkelig dårligt stillet,” siger hun.

Hun har et gammelt banklån på 200.000 til indskud i en lejlighed. Banken trak 2.000 kroner til det om måneden, og det klarede hun, også mens hun var på dagpenge.

Men hun fik problemer, da hun røg ned på arbejdsmarkedsydelse, der er 6.000 kroner mindre om måneden end dagpenge.

Banken ville ikke stoppe med at trække betalingen til lånet, selvom hun nu kun fik lidt over 10.000 kroner før skat.

Samtidig var der ofte rod i udbetalingerne fra kommunen, så pengene slet ikke kom.

Bad om hjælp til husleje - fik en liste over herberger

Da Sanne Rasmussen kunne se, at det ikke kom til at hænge sammen økonomisk med gæld og arbejdsmarkedsydelse, henvendte hun sig først på kommunen.

”Jeg har altid klaret mig selv, også da jeg var alene med min datter. Det var totalt ydmygende at gå på kompromis med mig selv og bede om hjælp,” siger hun.

Men det fik hun ikke andet ud af det end et afslag på hjælp til huslejen og en liste over herberger. Og besked på at få en anden bank, hvis hun ikke kunne få dem til at holde op med at trække de 2.000 til lånet.

”Men det er ikke bare sådan. Jeg ved ikke, hvor mange banker, jeg har talt med, uden at jeg fik oprettet en konto,” siger hun.

Sanne Rasmussen kom mere og mere bagud med sin husleje. Hendes redning blev den gratis gældrådgivning, som hendes boligforening KAB tilbyder.

Reddet af økonomirådgiver

På et tidspunkt overtog gældsrådgiveren kontakten med banken og kommunen.

Rådgiveren fik kommunen til at låne Sanne et engangsbeløb til at betale hullet i huslejekassen. Penge som Sanne godt nok skal betale tilbage, når hun får bedre økonomi.

Gennem Finanstilsynet fik rådgiveren presset banken til at tilbagebetale de afdrag, Sanne mod sin vilje havde betalt i år.

”Hvis økonomirådgiveren ikke havde været der, så havde jeg stået på gaden,” siger Sanne Rasmussen.

Hun kan se, at hun lige nu kan klare den, men håber at kunne få i det mindste et job med løntilskud meget snart.

Hun aner ikke, hvordan hun nu kommer videre med sit liv. Hun føler, at hun bliver smidt rundt i systemet, og det virker som om det ene kontor ikke ved, hvad det andet laver, fortæller hun.

"Jeg føler mig fuldstændig magtesløs. Der er jo intet, jeg ønsker mig mere end et job, men hvor er de ordinære  job, som regeringen hele tiden påstår er der?"

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.