Sandt eller falsk? HPV-vaccine deler læger

Sundhedsstyrelsen overvåger bivirkningerne ved HPV-vaccinen, og der er oprettet regionale centre, som står for udredning og behandling af pigerne og kvinderne. Men lægerne er uenige.
På verdensplan er flere end 55 millioner vaccineret med Gardasil mod livmoderhalskræft. I Danmark er flere end en halv million vaccineret.
På verdensplan er flere end 55 millioner vaccineret med Gardasil mod livmoderhalskræft. I Danmark er flere end en halv million vaccineret. Foto: Joe Raedle AP/Scanpix arkiv

I sommer fik en hospitalsafdeling i hver af de fem regioner ansvaret for de piger, der oplever symptomer i forbindelse med HPV-vaccinen. Og der bliver stadig flere af dem.

Sundhedsstyrelsen begyndte i 2009 at registrere antallet af piger og kvinder, der har formodede bivirkninger. Her var tallet 288. I 2015 er det vokset til 1586, hvoraf 543 betegnes som “alvorlige.”

De formodede alvorlige bivirkninger, der er indberettet til Sundhedsstyrelsen, er for eksempel ømme muskler, unormal træthedsfølelse eller svaghed, kuldegysninger, besvimelse og en generel følelse af utilpashed. Der er også eksempler på, at piger har fået lammelser og nogle få er endt i kørestol.

Fysisk, psykisk - eller både og?

Pigerne og kvinderne får ikke tilbudt et ensartet udredningsforløb og behandlingstilbud. For lægerne er ikke enige om, hvordan man skal tackle de symptomer, pigerne har.

Nogle læger mener, at pigerne snarere har et psykosocialt problem frem for et fysisk, og nogle peger på, at jo mere læger, forældre og medier taler om, at pigerne har en vaccineskade - jo mere vokser deres forestilling om, at de har det.

Andre mener dog, at vaccinen har sat gang i en sygdomsmekanisme i kroppen og at immun- og nervesystemet er blevet svækket eller ødelagt. De mener altså ikke, symptomerne kan isoleres til noget psykisk.

Om uvisheden har PLO-næstformand Niels Ulrich Holm blandt andet sagt:

- Lige nu står vi i et vadested, hvor ingen faktisk rigtigt ved, hvad disse pigers mange symptomer skyldes, så indtil vi forhåbentlig snart får mere viden, er det svært at sige, hvad der har været rigtigt og forkert.

Beviset mangler

Trods indberetninger om bivirkninger mener Sundhedsstyrelsen fortsat, at fordelene ved at blive vaccineret mod livmoderhalskræft opvejer de potentielle skadevirkninger

Der findes ikke videnskabelige studier, der kan dokumentere en sammenhæng mellem mange af de alvorlige bivirkninger og vaccinen

En stor dansk-svensk undersøgelse offentliggjort sidste år undersøgte om HPV-vaccinen havde sammenhæng med 53 forskellige diagnoser, for eksempel epilepsi, blodpropper, type 1-diabetes og neurologiske sygdomme. Studiet kunne ikke dokumentere en sammenhæng

En formodet bivirkning efter vaccinen er svimmelheds- og træthedssyndromet POTS. 66 kvinder (på verdensplan) har indberettet POTS som en alvorlig bivirkning til vaccinen. Det er dog hverken be- eller afkræftet, at der er en sammenhæng

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.