Sandheden om salmonella: Dette smitter mest
Må vi egentlig spise rå æg i dag? Hvor mange rammes af en salmonellainfektion? Du får svarene her.
Øv, sådan en gang salmonella er mildt sagt en træls ting at blive ramt af.
Øv, sådan en gang salmonella er mildt sagt en træls ting at blive ramt af. Foto: Scanpix


Af Redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Hvert år laver DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen en rapport om forekomsten af såkaldte zoonoser, f.eks. salmonella, altså sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til os mennesker.

I 2014 blev 1.122 salmonellainfektioner indberettet blandt danskerne, hvilket svarer til 19,9 sygdomstilfælde pr. 100.000 borgere. Tallet ligger på linje med året før, hvor et historisk lavt antal danskere er blevet smittet med salmonella.

Og en tendens slår klart igennem: De fleste danskere, der får salmonella, rammes af sygdommen på en rejse i udlandet:

- Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion tager vi fortsat med hjem fra de udlandsrejser, vi foretager. Ud af alle salmonellatilfælde er 48 pct. infektioner i forbindelse med rejse, og heraf har de fleste været i Thailand (17,5 pct.), Tyrkiet (15,4 pct.) eller Spanien (6,4 pct.), lyder det fra Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGS sundhedspanel.

Det er en rigtig god idé at spise æg til morgenmad: Læs her hvorfor

Brug pasteuriserede æg til børn, syge eller gamle

For første gang i fem år er et udbrud af salmonella fra danske æg registreret sidste år, ligesom to pct. af sygdomstilfældene igen skyldes dansk kyllingekød. I alt 15 pct. af de indberettede sygdomstilfælde er tilskrevet dansk svinekød.

- Risikoen for at blive syg af salmonella er dog fortsat meget begrænset. Når det gælder salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er risikoen overordentlig lille, for der er stort set ikke registreret salmonella i danske æg de seneste fem år. Du kan bruge friske rå æg til æggesnaps, hjemmelavet is, oven på tatar eller røget sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet, siger Anne W. Ravn og fortsætter:

5 udskældte madvarer, du gerne må spise alligevel: Se listen på Søndag.dk

- Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker og laver mad til for eksempel børn, syge eller gamle. Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske konsumæg, men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte. Cirka en femtedel af alle salmonellatilfælde i Danmark kan ikke henføres til en specifik fødevarekilde.

Ernæringsekspert: Derfor behøver du ikke spise morgenmad

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.