Sandheden om dagpenge mørkelagt af fatal it-fejl

Dagpengetal, der flere gange har været debatteret i valgkampen, er forsinket på grund af teknisk fejl.
Regeringen kritiseres, fordi dagpengetallene, der bliver diskuteret i valgkampen, er gamle.
Regeringen kritiseres, fordi dagpengetallene, der bliver diskuteret i valgkampen, er gamle. Foto: Nils Meilvang/arkiv/Scanpix

Omfattende it-vanskeligheder i kommunerne har ført til store problemer med at registrere personer, som har opbrugt dagpengene.

Tidligere udkom der månedlige statistikker om de arbejdsløses skæbner, men siden november sidste år er databaserne ikke blevet opdateret.

Dermed foregår den politiske debat om dagpengemodtagerne reelt på et forkert grundlag.

Det mener flere partier, som angriber regeringen for ikke at have løst it-problemerne hurtigere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

A-kassernes brancheorganisation advarer om alvorlige mørketal, når det gælder antallet, der er faldet ud af dagpengesystemet.

- De tal, der bruges i øjeblikket, er udtryk for en betydelig underdrivelse, siger direktør i AK Samvirke, Verner Sand Kirk.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det et "kæmpe problem" at dagpengereformens seneste konsekvenser er ukendte og håber "virkelig, at vi inden valgdatoen får de seneste tal", skriver Jyllands-Posten.

I Venstre mener arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen ifølge avisen, at jobcentrene arbejder "i blinde" og kalder forsinkelsen "helt uacceptabel".

Tallene er vigtige for valget, mener også Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted:

- Man skjuler mørketal, som kunne belaste regeringen. Jeg frygter, at tallene først kommer frem, når valget er overstået, siger han til Jyllands-Posten

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) afviser kritikken og understreger, at fejlen er teknisk.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.