Samuelsen midt i blåt kaos: Banker borgerlige venner ned

Borgerlige politikere på stribe har kritiseret Anders Samuelsen for at agere udemokratisk med sit ultimative topskattekrav. Nu svarer Samuelsen igen.
- Søren Pind kan godt lide at være minister, og det er da også fint nok, siger LA-formand Anders Samuelsen.
- Søren Pind kan godt lide at være minister, og det er da også fint nok, siger LA-formand Anders Samuelsen. Henning Bagger/Scanpix

Birthe Rønn slap med nød og næppe for en rigsretssag. 

Søren Pind vil bare gerne være minister. 

Søren Espersen er mærket af at blive kaldt ikke-stueren.

Og De Konservative er ikke i en position, hvor de bør give Liberal Alliance gode råd.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har i de sidste to uger ageret skydeskive for en stribe topfolk fra de andre partier i blå blok. Baggrunden er Samuelsens trussel om at vælte regeringen, hvis ikke topskatten sænkes med 5 procentpoint for alle - også dem, der tjener over 1 million kroner om året.

Men nu svarer Samuelsen kritikerne igen i et interview med Ugebrevet A4, hvor han også afviser, at den massive kritik er kommet bag på ham.

- Overhovedet ikke. Det går helt efter en slagplan. Der er intet overraskende - som i ingenting - det er helt forventeligt, siger Anders Samuelsen til A4.

Et forkælet barn

Justitsminister Søren Pind (V) har været regeringens frontløber i kritikken af LA-formanden med en kronik i Jyllands-Posten, hvor han beskylder Anders Samuelsen for at bedrive ”ekstremistisk parlamentarisme”, når han vil vælte regeringen, hvis han ikke får sin topskattelettelse.

Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen har sammenlignet Samuelsen med ”et forkælet barn”. Og hos De Konservative har partiformand Søren Pape Poulsen advaret Samuelsen mod at tabe det borgerlige Danmark på gulvet.

Også tidligere borgerlige ministre har blandet sig i kritikerkoret. Venstres tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har kaldt Samuelsen for ”tåbelig” og ”udemokratisk”, mens den tidligere konservative formand og økonomiminister Bendt Bendtsen har betegnet Anders Samuelsen som ”en politisk amatør”.

Helt ærligt

Selvom Anders Samuelsen understreger, at han ikke kunne drømme om at bære nag, er han dog usædvanligt klar i mælet, når han skal give kritikerne svar på tiltale.

 - For et halvt år siden gik Birthe Rønn ud og sagde, at Venstres politik gav mindelser om de tyske koncentrationslejre. Altså helt ærligt. Og nu er jeg udemokratisk. Men hun røg ud af dansk politik med en næse og slap lige med nød og næppe fri af en rigsretssag.

- Søren Pind kan godt lide at være minister, og det er da også fint nok. Og jeg skal jo ikke tage imod råd fra De Konservative. Det skal jeg jo ikke, siger Samuelsen til Ugebrevet A4.

LA-formanden slutter af med at give DF’s Søren Espersen et par ord med på vejen.

- Søren Espersen er jo stærkt mærket af, at der var nogen, der engang sagde, at han ikke var stueren. Det har han så prøvet at rette op på lige siden ved at kalde andre alle mulige ting. Det er jo fint nok. Det tager jeg ikke personligt.

Det sagde man også om Dansk Folkeparti

Anders Samuelsen ser en klar parallel mellem kritikken af LA's topskattekrav og den massive afstandtagen til Dansk Folkepartis udlændingepolitik i 1990'erne og starten af 00'erne.

 - Alle de ting sagde man også om Dansk Folkeparti engang. Om deres måde at lave udlændingepolitik. De var ikke stuerene og alle mulige ting. Men i dag er alle partier enige om stort set den udlændingepolitik, som Dansk Folkeparti har, siger han.

I modsætning til kritikerne ser han Liberal Alliances klare udmelding om, hvor partiets røde linje går i forhold til skatteforhandlingerne, som en gevinst for folkestyret.

- Et af de helt store problemer i dansk politik er, at borgerne ikke synes, at de kan se forskel på Venstre, DF og Socialdemokratiet. Det generer borgerne, at det bliver en skønhedskonkurrence i stedet for en politisk kamp.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.