Samlemærker hitter i supermarkedet: Flytter handel for millioner

Forbrugerne er så glade for samlemærker, at det i den grad kan mærkes på supermarkedkædernes omsætning.
SuperBrugsen er en af de Coop-kæder, der i øjeblikket kører en kampagne, hvor samlemærker udløser rabat ved køb af glas og karafler fra Spiegelau.
SuperBrugsen er en af de Coop-kæder, der i øjeblikket kører en kampagne, hvor samlemærker udløser rabat ved køb af glas og karafler fra Spiegelau. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix

Samlemærker, guldmærker og børnekort er så populære, at det flytter omsætning for store tocifrede millionbeløb hos de danske dagligvarekæder. Det skriver Finans.

Forbrugerrådet Tænk er kritisk over for konceptet, men forbrugerne er vilde med de klistrede mærker.

Succesen er så stor og flytter så mange kunder, at Coop Danmark trods tidligere skepsis har set sig nødsaget til også at tilbyde samlemærker.

"Det virker, og derfor har vi set os nødsaget til også at gøre det," siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark.

I øjeblikket har SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Lokalbrugsen og Kvickly derfor en kampagne, hvor samlemærker udløser rabat ved køb af glas og karafler fra Spiegelau.

Kilder i branchen vurderer, at kampagner med mærker eller kort kan øge omsætningen i kampagneperioden med et par procent. Det er meget i dagligvarehandlen, og det bliver til store tocifrede millionbeløb. En dagligvarekæde som SuperBrugsen omsætter eksempelvis for knap 14 mia. kr. om året.

Dansk Supermarked var først med at tilbyde guldmærker hos Føtex, Bilka og Salling. Kæderne har gennemført en række kampagner, fordi det flytter omsætning.

"Jeg vil ikke sætte tal på, hvad det præcist betyder for markedsandelene hos os, men vi er enige i vurderingen af, at det klart har en effekt," siger Jakob Nørgaard-Petersen, indkøbschef i Dansk Supermarked.

Kæderne Kiwi og Meny ejet af Dagrofa kører netop nu en kampagne med Disney-samlekort, og den er på kort tid blevet en stor succes blandt børn.

"Samlemærker er blevet en del af konkurrencen, og Disney-kampagnen bliver ikke den sidste," siger Markela Dedopoulos, kommunikationsdirektør i Dagrofa.

Forbrugerrådet Tænk er kritisk over for den udbredte og voksende brug af samlemærker.

"Det er en form for lokkemad, der skal skabe loyalitet. Men det slører prisbilledet, og kampagner fordyrer prisen på andre varer. Vi opfordrer folk til at bruge deres kritiske sans," siger jurist Jakob Steenstrup, Forbrugerrådet Tænk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.