Salut for prins Henrik koster 73.000 kroner

Det koster penge og mandskab, når der skal skydes salutter af for dronning Margrethe og prins Henrik.
Kanonerne på de kongelige bastioner på Kronborg Slot i Helsingør bliver skudt af tre gange om året.
Kanonerne på de kongelige bastioner på Kronborg Slot i Helsingør bliver skudt af tre gange om året. Foto: Torben Christensen/Scanpix/arkiv

Tre gange om året fyrer soldater fra Hærens Ild- og Kampstøttecenter, som har hjemme i Oksbøl i Jylland, kanonerne af for de kongelige på bastionerne ved Kronborg Slot i Helsingør.

Der bliver skudt for dronningen på hendes fødselsdag, for Kongeskibet og for Prins Henrik, når han har fødselsdag.

Det koster penge og mandskab. Sammenlagt må den besparelsestyngede hær brænde 220.000 kroner af på de tre årlige saluteringer på Kronborg. Den næste salut bliver for prins Henrik, når han runder de 82 år den 11. juni.

Det skriver Helsingør Dagblad tirsdag

Efter hvad Helsingør Dagblad har fået oplyst, så kan Prins Henrik ikke selv nyde salutterne til sin ære, eftersom han befinder sig i Frankrig på affyringstidspunktet. Men alle andre bør labbe synet og lyden af de 27 skud i sig. Det koster altså omkring 2.715 skattekroner per smæld.

Beløbet for saluteringen for den pensionerede prinsgemal er baseret på 2015-priser og dækker transport fra Oksbøl til Helsingør og tilbage igen, indkvartering i Høvelte Kaserne for 36 soldater i to nætter, kontante ydelser, kost til deltagerne og krudt.

Hans Kongelige Højheds pensionering, som blev meddelt ved årsskiftet, skabte tvivl om, hvorvidt der i disse sparetider fortsat skulle saluteres for dronningens ægtemand.

Hærens Kamp- og Ildstøttecenter måtte da også rette henvendelse til Hofmarskallatet for at få at vide, om kanonerne skulle fyres af, når prinsen fylder 82 år. Og herfra var svaret "ja".

Orlogskaptajn og næstkommanderende på kongeskibet Dannebrog Sten Bilde Jensen sagde dengang til Helsingør Dagblad, at der efter al sandsynlighed også vil blive saluteret for prins Henrik fremover.

- Vi påtænker at opretholde modus. Prinsen er stadig en kongelig højhed, og der blev såmænd også saluteret på prinsens fødselsdag, før han blev prinsgemal, påpegede Sten Bilde Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.