Tænkt dig ekstra godt om, når du tilbereder julemiddagen i aften. Står menuen på and, kan fjerkræet meget vel indeholde salmonella eller bakterien campylobacter. Begge dele kan gøre dig hundesyg med mavekramper, feber, opkast, diaré og kvalme.
Ekstrabladet.dk lavede forud for juleaften en stikprøve-kontrol for at tjekke, om der er salmonella i de ænder, der ligger i supermarkedernes frysediske. Til at hjælpe med opgaven hyrede Ekstra Bladet det akkrediterede laboratorium ALS Denmark.
13 dybfrosne ænder fra forskellige oprindelseslande og i alle prisklasser blev indkøbt fra Rema 100, Irma, Fakta, Superbrugsen, Føtex og Netto.
Laboratoriet konkluderer, at en af de billigste ænder, en 'Dansk Andebryststeg' fra Netto til 85 kroner, var salmonella-inficeret. Dyret ville derfor kunne gøre en familie syg, hvis det ikke blev gennemstegt til 75 grader - ved så høj en temperatur dør salmonella nemlig.
Dertil kommer risikoen for, at andens kødsaft under optøningen kom i kontakt med andre af julemiddagens ingredienser, der ikke skulle opvarmes - igen med risiko for sygdom til følge.
I en mail til Ekstra Bladet kommenterer Maia Lindstrøm, kommunikationsmedarbejder i Dansk Supermarked ikke salmonellafundet direkte, men henviser til Salmonella-bekendtgørelsen. Den, peger hun på, indbefatter ikke and, da der kan være en vis forekomst af salmonella i ænder.