Saids opsang til Løkke og Thorning: Vi flygtninge er ikke ofre

Flygtninge er ikke ofre, men ressourcer for samfundet. De skal bare have den rette hjælp, når de kommer til Danmark, mener Said Mubin Hossaini. Han flygtede fra Taliban i Afghanistan, da han var 14 år.
- Det er flygtninge og de arbejdsløse, der bliver brugt i politikernes skræmmekampagner. De konkurrerer om, hvem der har lokket færrest flygtninge til. Men de forstår ikke, at når der er krig, så vil folk bare væk. Så der kommer samme antal flygtninge uanset hvad, mener Said Mobin Hossaini
- Det er flygtninge og de arbejdsløse, der bliver brugt i politikernes skræmmekampagner. De konkurrerer om, hvem der har lokket færrest flygtninge til. Men de forstår ikke, at når der er krig, så vil folk bare væk. Så der kommer samme antal flygtninge uanset hvad, mener Said Mobin Hossaini Foto: Maria Jeppesen / Avisen.dk

Politikerne forstår ikke hvad integration går ud på, mener Said Mobin Hossaini, der selv flygtede fra Afghanistan som 14-årig.

Meldingen kommer få timer efter, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag under en præsentation af partiets nye udlændingeudspil fastslog, at der skal sættes hårdere ind for at få sendt afviste asylansøgere hjem.

De seneste dages valgkamp har især drejet sig om tilstrømningen af asylansøgere, der sidste år steg fra omkring 7500 i 2013 til næsten 15.000 i 2014.

Said Mobin Hossaini minder om, at flygtninge - med den rette integration - kan være en ressource for samfundet.

- Det handler bare om at byde dem velkommen og guide dem til, hvordan de kan bidrage. Men før de kan bidrage, skal der tages hånd om de traumer, de kommer herop med, siger 29-årige Said Mobin Hossaini.

I dag er han 29 år, har fast job og har netop købt hus i Ølstykke. Men vejen hertil har været grum.

Terror eller fængsel

Da han var 14 år, var han nødt til at flygte fra Afghanistan. Hvis han blev i landet, skulle han enten i fængsel eller tilslutte sig den islamiske terrorbevægelse Taliban, som dengang i 2000 havde magt over 95 procent af Afghanistan.

Han tog afsked med sine forældre, sin søster og to brødre. Han vidste ikke, hvor han skulle hen. Han skulle bare væk. Dengang anede han ikke, at der var et land, der hed Danmark.

I et helt år rejste han fra land til land. Hans onkel i Iran sørgede for løbende at sende penge til ham, så han kunne betale de menneskesmuglere, der hjalp ham over grænserne. Flere gange blev han fængslet i flere uger ad gangen, fordi han var illegal flygtning.

Er du sulten?

Da han kom til Østrig, arbejdede han illegalt med at bygge en butik op, og pengene ville han bruge til en billet til Sverige. Han rejste over Tyskland til Danmark, men da han kom til København, var pengene sluppet op.

Han gik ind på politistationen på Vesterbro og fortalte, han var flygtning fra Afghanistan og havde brug for hjælp. På det tidspunkt var han fyldt 15 år.

- Og for første gang i et år, blev jeg spurgt, om jeg var sulten. Det føltes som om, at her var trygt, fortæller Said Mobin Hossaini.

Han blev sendt på et Asylcenter og fik et godt måltid mad og noget tøj.

- Jeg følte mig lige pludselig som et menneske igen. Og ikke en kriminel. Her er trygt og godt i Danmark.

Ombord på skib uden kaptajn

Efter et år i asylcentret, fik han asyl. Efter noget tid blev han placeret i en lejlighed i Ølstykke i Nordsjælland og fik en kontaktperson fra kommunen.

At han havde fået opholdstilladelse i Danmark, gav ham mod på at lære sproget. Efter et år talte han flydende dansk og kunne begynde i 9.klasse.

Men hverdagen var ikke nem alene i et fremmed land.

- Det var som at være ombord på et skib uden kaptajn eller andre passagerer midt ude i et stort hav og uden at vide, hvor jeg sejlede hen, fortæller Said Mobin Hossaini.

- Jeg anede ikke, hvor min fremtid var. Det var endnu et traume oveni det traume, jeg havde med hjemmefra og min flugt.

Søvnløs

Det kneb med at følge med i skolen, og ofte kom han for sent til timerne.

- Jeg fik flere advarsler, men prøvede at forklare, at jeg havde problemer med at sove om natten, fordi tankerne om Afghanistan og det jeg havde været igennem, holdt mig vågen, siger Said Mobin Hossaini.

Han var på nippet til at blive smidt ud af skolen, men blev tilkendt psykologhjælp. Timerne hos psykologen og kommunens kontaktperson har gjort, at han kunne komme ud på den anden side.

Politikernes skræmmekampagner

I valgkampen bliver der talt meget om stramninger af asylpolitikken. Said Mobin Hossaini synes allerede, den er ret stram. Og han forstår ikke politikernes retorik. Han mener, at de skaber et problem for at skræmme folk.

- Det er flygtninge og de arbejdsløse, der bliver brugt i politikernes skræmmekampagner. De konkurrerer om, hvem der har lokket færrest flygtninge til. Men de forstår ikke, at når der er krig, så vil folk bare væk. Så der kommer samme antal flygtninge uanset hvad.

Han mener ikke, at politikerne forstår, hvad integration går ud på.

Hjælp til traumer

- I stedet for at se på os som nogle ofre, så burde de se på os som ressourcer, der kan bidrage til samfundet. Vi skal bare styres i den rigtige retning, når vi kommer hertil.

Said Mobin Hossaini fortæller, at han var heldig at få en rigtig god kontaktperson, der så muligheder i ham og gav ham håb.

- Flygtninge har brug for viden til, hvordan man indgår i det danske samfund, får uddannelse og så videre. Det handler ikke om at smide tørklædet og spise svinekød, for folk har ret til at være dem de er, mener Said Mobin Hossaini.

- Men de fleste flygtninge har traumer fra, hvad de end er flygtet fra. Og det skal de have hjælp til. Det handler om at inkludere folk og byde dem velkommen. Danmark er et dejligt land og her er trygt for folk.

I dag er Said Mobin Hossaini uddannet pædagogisk assistent og akupunktør. Ved siden af jobbet som pædagogisk konsulent for unge flygtninge, er han ved at uddanne sig videre til specialpædagog.

Han hjælper nu andre unge flygtninge til at blive integreret i landet.

Avisen.dk mødte Said Mobin Hossaini til Folkemødet på Bornholm, hvor han er frivillig i Dansk Flygtningehjælp Ungdom.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.