Sag om "koma på flaske" skal nu for retten

I diskretion udskiftede politiet 200 liter farlig narkovæske med vand. Fire mænd er tiltalt i sagen.
En sag om det såkaldte flydende ecstasy skal nu for retten.
En sag om det såkaldte flydende ecstasy skal nu for retten. Foto: HOVE OLESEN PETER/POLFOTO

Koma på flaske eller fælgrens. Det er de mere populære betegnelser for stoffet GBL, som er omdrejningspunktet i en retssag, der tirsdag indledes ved Retten i Hjørring.

Fire nordmænd er tiltalt for at besidde 52,5 liter af stoffet og for at have forsøgt at komme i besiddelse af yderligere 200 liter. De 200 liter blev dog af politiet udskiftet med vand, inden mændene fik fingre i stoffet.

Ifølge anklager Jakob Herborg er det første gang, at en domstol herhjemme skal tage stilling til farligheden af stoffet, der bliver brugt som rusmiddel, blandt andet af unge i technomiljøet.

Ved indtagelse af stoffet gamma butyrolacetone, som er GBL's egentlige navn, opnås en rus, idet stoffet i kroppen omdannes til stoffet GBH, der også går under navnet "fantasy", som igen er kendt som "flydende ecstasy".

- Det er utrolig giftigt, især hvis man blander det med alkohol. Så forstærker man virkningen og gør det til et virkelig farligt giftstof, har Henrik Rindom, overlæge ved Stofrådgivningen, tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

En fejldosering af stoffet på få milliliter kan i værste fald sende brugeren i koma, som vedkommende muligvis aldrig vil vågne af.

Ifølge retssagens anklageskrift har de fire nordmænd været i besiddelse af stoffet på en adresse i Frederikshavn tilbage i august sidste år. Stoffet skulle ifølge anklageskriftet udbredes til en større personkreds.

Derudover har mændene ifølge anklagemyndigheden forsøgt at få fingre i yderligere 200 liter af stoffet. Men forsendelsen af stoffet, som kom fra udlandet, blev opsnappet af politiet, som i al diskretion udskiftede stoffet, der har form af en flydende væske, med vand.

Nordmændene er tiltalt for overtrædelse af straffelovens grove narkobestemmelse, og i forbindelse med retssagen, skal en retskemiker blandt andre afgive forklaring om stoffet. Der ventes dom i næste uge.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.