Sag om angreb på NemID: Politiet fik mange rykkere

3,8 millioner brugere af NemID var sat ud af spillet i syv timer på grund af unges computerangreb
I et stort såkaldt DDOS angreb blev NemID, DSB, Rejseplanen og www.borger.dk lagt ned i foråret 2013. Langt om længe er Østjyllands Politi færdig med sagen (arkivfoto)
I et stort såkaldt DDOS angreb blev NemID, DSB, Rejseplanen og www.borger.dk lagt ned i foråret 2013. Langt om længe er Østjyllands Politi færdig med sagen (arkivfoto) Foto: Colourbox/free

I en stor sag om it-kriminalitet, som politiet først kaldte alvorlig og dernæst nedprioriterede, har ordensmagten fået flere rykkere.

Det siger en af de tre sigtede unges forsvarere, advokat Gert Dyrn.

- Vi har rykket adskillige gange, og vi har spurgt, hvorfor der ikke skete noget, men har ikke fået noget svar, siger advokaten.

Han understreger, at der er tale om nogle unge knægte, som netop på grund af deres alder har ekstra brug for en hurtig afklaring.

Østjyllands Politi betegnede i juni 2013 sagen som meget alvorlig. Det skyldes, at der var rettet et angreb mod NemID, som var blevet lagt ned i syv timer.

Men internt blev sagen nedprioriteret. Først efter mere end to år har anklagemyndigheden sendt sagen til retten. Det skete i september.

- Forløbet skal helt klart have indflydelse på strafudmålingen, siger advokat Gert Dyrn.

Også anklageren, Morten Rasmussen, erkender, at det er normalt, at langsommelighed hos ordensmagten giver en mildere straf.

Lige fra grundlovsforhøret i juni 2013 har det stået klart, at beviserne var i kassen. Politiet beslaglagde 19 computere, og de unge tilstod.

Vicepolitiinspektør Claus Danø udtalte da også 5. juni 2013, at der var blevet aflagt fuld tilståelse i et grundlovsforhør. Derefter var de blevet løsladt.

Angrebet mod NemID kaldes i sigtelsen en"omfattende forstyrrelse af et almindeligt informationssystem".

3,8 millioner brugere var i syv timer forhindret adgang til deres koder.

Desuden sigtes trioen for at have lagt www.borger.dk ned i en halv times tid. Og i 20 minutter var www.dsb.dk og www.rejseplanen.dk ude af drift på grund af de såkaldte DDOS-angreb.

Servere blev bombarderet med så mange forespørgsler, at de ikke længere kunne fungere, hedder det.

En dommer i Randers ventes lige før jul at afgøre sagen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.