Sag mod staten: Alle skal have stemmeret

Flere personer med handicap får tildelt en værge, fordi de ikke kan administrere deres økonomi. Sammen med værgen ryger dog retten til at stemme. Ikke rimeligt, mener Institut for Menneskerettigheder, der lægger sag an.
Flere personer med handicap får tildelt en værge, fordi de ikke kan administrere deres økonomi. Sammen med værgen ryger dog retten til at stemme. Ikke rimeligt, mener Institut for Menneskerettigheder, der lægger sag an.
Flere personer med handicap får tildelt en værge, fordi de ikke kan administrere deres økonomi. Sammen med værgen ryger dog retten til at stemme. Ikke rimeligt, mener Institut for Menneskerettigheder, der lægger sag an. Foto: Scanpix

Alle skal have ret til at stemme.

Sådan lyder det fra Institut for Menneskerettigheder, der nu slæber staten i retten for at overtræde menneskerettighederne for de omkring 3.000 borgere med handicap, som ikke er berettigede til at stemme. Det skriver dr.dk.

Institut for Menneskerettigheder har nemlig besluttet at støtte op om fem klagere, som har mistet deres stemmeret, fordi de ikke selv kan styre deres økonomi og derfor har fået tildelt en værge.

Ifølge instituttet er problemer med økonomien ikke nok til at fratage en borger deres stemmeret. Og derfor bakker de altså de fem borgere, der lider af mange forskellige handicap, men alle har det til fælles at de er under værgemål, op, skriver dr.dk.

- Nogle mennesker med handicap kan ikke administrere deres økonomi tilfredsstillende og får en værge tilknyttet til at tage vigtige beslutninger for dem. Men det bør ikke betyde, at der sker et så alvorligt indgreb i deres liv, at de ikke må stemme, når der er valg, har specialkonsulent i Institut for Menneskerettigheder Lisbeth Garly Andersen tidligere udtalt til Avisen.dk.

Ikke rimeligt

Instituttet er dog ikke ene om at reagere på problematikken. I sidste måned kunne Avisen.dk afsløre, at antallet af borgere, der får frataget deres mulighed for at stemme, er voksende. Og det fik blandt andre SF'eren Özlem Cekic op af stolen.

- Vi har den principielle holdning, at borgere under værgemål også skal have ret til at stemme til folketingsvalget, sagde hun dengang til Avisen.dk og tilføjede:

- Hvad er rimeligheden i, at maniodepressive, som i en manisk periode måske har købt for 100.000 kroner over en weekend, også fratages retten til at stemme hvert fjerde år – det allermest grundlæggende i et demokrati.

Özlem Cekic pointerede også, at hun håber at få ændret reglerne på området, når grundloven på et tidspunkt skal revideres

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.