Særlig dansk tradition: Derfor sender vi gækkebreve

Vi er den eneste nation, der klipper gækkebreve med smukke mønstre, når det er påske.
Hyggelig hilsen. Et gækkebrev er rart at få - også selvom man ender med at skulle give et påskeæg til den kreative afsender ...
Hyggelig hilsen. Et gækkebrev er rart at få - også selvom man ender med at skulle give et påskeæg til den kreative afsender ... SCANPIX arkiv

Påsken står for døren, og ud over de traditionsrige påskefrokoster, hvor der mange steder i landet bliver serveret lam, så er det også tid til at klippe gækkebreve.

Og traditionen med gækkebrevene, hvor det eneste hint til, hvem afsenderen er, er små prikker – en prik for hvert bogstav i afsenderens navn – er en særlig dansk tradition, der går langt tilbage i historien.

Vil du forsøge dig med at lave dine egne påskeæg, så kan du finde en opskrift på tre forskellige varianter af lækre marcipanæg på Feminas hjemmeside.

Ideen med de sirligt udklippede gækkebreve stammer fra de såkaldte bindebreve, som var meget almindelige i 1600-tallet. Hvis man ikke kunne løse knuden, som kunne være enten en gåde eller helt bogstavligt en række knuder på en snor, skulle man holde et gilde, give et kys eller forære et æg.

I dag nøjes man med et æg

I dag skal man ikke holde en fest eller give et kys, hvis man ikke kan gætte, hvilken person der står bag de små prikker på gækkebrevet. Man kan nøjes med at give afsenderen et påskeæg.

Mangler du inspiration til påskens lammeretter så burde der være noget at hente på Magasinets Søndags hjemmeside. Her har de nemlig samlet 20 forskellige opskrifter på lam.

Men inden afsenderen giver sig til kende, så har modtageren tre muligheder for at finde frem til den rette person, og hvis man ikke kan finde ud af det, er man en "gæk", hvilket vil sige, at man er en nar. Hvis man derimod gætter det, så er det afsenderen, der er en "gæk".

En vintergæk, en sommernar …

Ud over den klassiske sætning mit navn det står med prikker, som er efterfulgt af antallet af prikker i afsenderens navn, så kan der også være et lille påskedigt. Digtene spænder fra enkelte sætninger over vrøvlevers til de mere poetiske. Her er et par eksempler.

- Gæk gæk gæk mit navn er blevet væk.

- Omme bag en tjørnehæk fandt jeg denne vintergæk. Nu med den du får fra mig, sendt en hilsen. Hvem er jeg?

- En Vintergæk en Sommernar, en Fugl foruden Vinger, en lille Ven, som har dig kær, en kærlig Hilsen bringer.

Af Trine Fisker, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.