Sabine opgiver at pendle: ID-kontrollen har stjålet min fritid

Otte måneder efter indførslen af den svenske ID-kontrol tager danske Sabine Andersen og hendes mand Jonas Andersen nu konsekvensen af længere rejsetider, proppede tog og ID, der skal op af lommen.
Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix

Sabine Andersen og hendes mand Jonas Andersen har netop solgt huset i den svenske by Hyllinge, og efter syv år med adresse i Sverige flytter de til Karlslunde uden for København. Det skriver DR P4 København.
- Vi har mistet vores fritid, vi skal være afhængige af hinanden hele tiden, og det fungerer ikke for os. Vi snakker om hver dag, at vi løber ind i en skilsmisse, når vi skal være så afhængige af hinanden og ikke kan lave noget efter arbejde, fortæller Sabine Andersen til DR P4 København.

Siden indførslen af ID-kontrollen 4. januar i år har Sabine Andersen fået en ekstra rejsetid på op til to timer per vej. Hun bor tæt på Hyllinge Station lige på den anden side af sundet og arbejder ved Nørreport Station. Før i tiden kunne hun tage toget direkte, men nu skal hun skifte tog i lufthavnen, igennem en grænsekontrol på Hyllinge Station og videre på et nyt tog.
- Det fungerer slet ikke. Man er så stresset, fordi man slet ikke ved, om man kommer hjem, eller om man skal vente to timer. Vi kan ikke holde til det mere, siger hun.

Hos videncenteret Øresundsinstituttet lyder prognosen, at flere øresundspendlere i løbet af efteråret tager konsekvensen af ID-kontrollen og flytter tilbage til Danmark.
- Jeg tror, at en del af dem har gået hen over sommeren og spekuleret på, om det er nu, de skal flytte over på den anden side af Øresund, siger chefanalytiker hos Øresundsinstittutet Britt Andersen til DR P4 København.

Det er de overvejelser, som Sabine Andersen og hendes mand tager konsekvensen af, når de om tre uger flytter til Karslunde i Danmark. Det sker med blandede følelser.
- Vi opgiver jo et hus, vi selv har fuldstændig renoveret på syv år, og vores omgangskreds af svenske venner. Det skal man jo sige farvel til, og det gør ondt, fortæller Sabine Andersen.

Håbet er, at den nye tilværelse i Danmark kan give parret noget af den fritid tilbage, som de har savnet de seneste otte måneder.
- At vi kan tage hjem fra arbejde, når vi vil, og man kan gå ned og handle uden at tænke på, hvornår den anden skal hentes. Det giver jo en enorm frihed, forklarer Sabine Andersen.
Den svenske ID-kontrol løber indtil videre frem til 12. november, men Sabine Andersen har ikke tålmodighed til at se, om den bliver fjernet.
- Vi har fået nok. Man bliver så træt af ikke at kunne gå ud med kollegaer eller veninder. Man er ødelagt, og det er vi stadig, for vi bor her tre uger endnu, siger Sabine Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.