Sårede soldater truer Forsvaret med retssag

Forsvaret får en sag på halsen, hvis sårede soldater ikke snart får et klart svar, lyder det fra advokat.
Det er primært hjemvendte soldater, der har været på mission under borgerkrigen på Balkan, der forlanger at få et klart svar fra forsvaret. Får vi et plaster på såret for svie og smerte? Ja eller nej?
Det er primært hjemvendte soldater, der har været på mission under borgerkrigen på Balkan, der forlanger at få et klart svar fra forsvaret. Får vi et plaster på såret for svie og smerte? Ja eller nej? Foto: Linda Kastrup/Arkiv/Scanpix

Hvis soldater med krigstraumer havde sat en streg på væggen for hver dag, de har ventet på at få sat punktum i deres arbejdsskadesag, ville der ikke være mange bare pletter tilbage. Mange har ventet i årevis.

Nu er tålmodigheden sluppet op. Deres advokat har i et åbent brev til Forsvaret og forsvarsminister Carl Holst (V) nu truet med at slæbe Forsvaret i retten.

- Det kan ikke være rigtigt, at man ikke tager en beslutning og tager stilling til, om de har ret til en godtgørelse for svie og smerte. Veteranerne har brug for at få sat punktum i deres sag, siger Birgitte Filtenborg, der er advokat for Soldaterlegatet.

LÆS OGSÅ: John har ventet i over tre år: Jeg føler mig til grin

Soldaterne har Arbejdsskadestyrelsens ord for, at de har taget psykisk skade af krigen.

Det eneste, Forsvarets Arbejdsskade- og Erstatningskontor (FAEK) skal afgøre, er, om de sårede soldater ud over en erstatning for mén og tabt erhvervsevne har ret til et ekstra økonomisk plaster på såret - en godtgørelse for svie og smerte.

LÆS OGSÅ: Forsvaret trodser Folketinget: Nej til syge soldater

En beslutning, der - trods en særlov, som skulle begrænse ventetiden - har taget et års tid at træffe.

LÆS OGSÅ: Balkan-veteranen Philip: Lyset er slukket

Konsekvensen er stress blandt de i forvejen sårbare soldater, lyder det fra veteranerne.

- Det skriger til himlen. Få nu afsluttet de her sager. Folketinget har vedtaget en særlov, der skulle hjælpe veteraner, men Forsvaret laver det ene krumspring efter det andet for at slippe for at betale regningen for krigen, siger Christian Ring, der selv er Balkan-veteran, og som står bag en Facebook-gruppe for soldater med arbejdsskader.

Forløsning afløst af skuffelse

Før særloven var det mere eller mindre umuligt at få erstatning for krigstraumer, hvis soldaten ikke havde været ved lægen med symptomer senest seks måneder efter hjemkomsten.

LÆS OGSÅ: Forsvaret afviser syg soldat: Din far var dranker!

Det var der mange soldater, der ikke havde, selvom de havde haft symptomer som mareridt, søvnbesvær og vredesudbrud.

Det var uretfærdigt, mente Folketinget, som derfor enstemmigt vedtog en særlov.

LÆS OGSÅ: Bjarne til Forsvaret: Det er tarveligt

Særloven resulterede i, at Arbejdsskadestyrelsen anerkendte de fleste sager på stribe. En årelang sagsbehandling var forbi, troede soldaterne. Men de tog fejl.

- Mange af veteranerne rammes nu igen af den følelse, som de havde under den årelange sagsbehandling af deres sag i Arbejdsskadestyrelsen - nemlig følelsen af at blive dårligt behandlet og følelsen af mismod, siger advokat Birgitte Filtenborg.

- Der er intet sket, og det trækker pinen ud. Soldaterne risikerer at ryge ind i en ond cirkel, hvor sygdommen fylder det hele. De kan ikke fokusere på at få det bedre, når sagen og sygdommen bliver ved med at rumstere, supplerer Christian Ring, der er i kontakt med flere af de ventende veteraner.

Forsvaret: Vi beklager

Soldaterlegatets advokat og advokat Mads Krøger Pramming har tilsammen cirka 100 sager, der i øjeblikket ligger og samler støv. Der kan maksimalt udbetales 72.500 kroner i godtgørelse for svie og smerte.

LÆS OGSÅ: Godt nyt til krigsveteraner: Forsvaret rygcrawler

Forsvaret undskylder, men svarer ikke på, hvornår de sårede soldater kan regne med at have et klart svar.

- Vi beklager selvfølgelig de bekymringer og frustrationer, det skaber hos veteranerne. Og der er fuld fokus på en afklaring af problemstillingen, skriver Pernille Hershøj, der er chef for FAEK, i et skriftligt svar til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Tilbagetog: Forsvaret frafalder anker i veteransager

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsministeren. Ministeriet oplyser, at Carl Holst er på sommerferie.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.