Sådan vil Thorning bruge 39 mia. kr. på velfærd

Regeringen fremlægge tirsdag en plan, der skal vise danskerne, hvad Venstres nulvækst vil koste af velfærd.
- Vores plan giver klare prioriteringer for vores velfærd fremadrettet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.
- Vores plan giver klare prioriteringer for vores velfærd fremadrettet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix

Regeringen forsætter tilsyneladende forberedelserne til et snarligt valg.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) præsenterede tirsdag et oplæg kaldet "Danmark på sikker vej - plan for et stærkere fællesskab".

Udspillet er på i alt 39 milliarder kroner.

- Der er i de kommende år udsigt til yderligere fremgang, til flere job. Vi ønsker at bruge en del af væksten på velfærd, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i forbindelse med fremlæggelsen af udspillet.

Fire velfærdsområder bliver tilgodeset med den nye plan. Sundhed og ældre, børn og unge, vækst og grøn omstilling samt mere tryghed for borgere. Endelig bliver der afsat penge til uforudsete udgifter.

Ikke luksus

De 39 milliarder kroner fordeles helt konkret således: 15 milliarder kroner til bedre sundhed for kræftpatienter, ældre, kronikere mv. Fem milliarder kroner til børn, uddannelse og social mobilitet. Fire milliarder kroner til forskning, grøn omstilling og vækst. 15 milliarder til øget tryghed, socialt udsatte og uforudsete udgifter.

- Vores plan giver klare prioriteringer for vores velfærd fremadrettet. Der er ikke tale om luksus i det, vi lægger op til, men det er et udspil, som lægger op til, at vi kan bevare det Danmark, vi kender, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Det er et spørgsmål om, hvad man kan, fordi vi i fællesskab har været villige til at spænde livremmen ind, siger Morten Østergaard.

Vækst i den offentlige sektor

Pengene skal fordeles fra 2016 til 2020, og dermed er det formentlig en del af formålet med udspillet at vise vælgerne, hvad de går glip af, hvis Venstre vinder valget og får opbakning til at indføre nulvækst.

Der er nemlig ikke store udsigter til, at regeringen kan forhandle planen på plads inden et valg.

Pengene til velfærdsudspillet skal findes via den øgede offentlige vækst på 0,6 procent, som regeringen hele tiden har bebudet, men indtil nu ikke har øremærket præcist.

De 0,6 procents vækst i de offentlige udgifter er tidligere blevet skønnet til at udgøre 22 milliarder, som regeringen har at gøre godt med i modsætning til eksempelvis Venstre, der har bebudet, at man vil holde de offentlige udgifter på samme niveau som nu.

Valg-spekulationer

Udspillet kan være et led i forberedelserne til, at statsministeren udskriver forårsvalg. Helle Thorning-Schmidt ville dog ikke sige noget om valg-spekulationerne.

- Valget kommer, når det kommer, men dette udspil rækker ind i den næste valgperiode, siger statsministeren.

Regeringen har på det seneste ellers præsenteret en række udspil til fremtiden, hvor man blandt andet tilgodeser børnefamilierne og udkantsdanskerne.

Samtidig er der i løbet af foråret lanceret store annoncekampagner, som kunne pege på, at Helle Thorning-Schmidt vil udskrive folketingsvalg inden sommerferien.

Omvendt har de seneste meningsmålinger ikke just været positive for rød blok, og det kunne tale for, at valget først kommer til efteråret.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.