Sådan vælger du de rigtige solbriller

Et par solbriller behøver ikke koste tusindvis af kroner for at beskytte dine øjne mod solens stråler. Men pas på med at købe dem for små.
De mange farvede glas har forskellige egenskaber, så man skal også tænke lidt over farven, når man vælger sine nye solbriller.
De mange farvede glas har forskellige egenskaber, så man skal også tænke lidt over farven, når man vælger sine nye solbriller. Foto: Dmytro Potapchuk/Colourbox/free

Det er i høj grad navnet og designet, du betaler for, når du køber designersolbriller til tusindvis af kroner.

En par solbriller til 49 kroner fra butikskæden H&M kan give lige så god beskyttelse mod solens farlige stråler, mener overlæge på Roskilde Sygehus, Inger Christine Munch.

- Hvis de ellers beskytter mod UV-stråling, kan et par billige solbriller yde lige så god beskyttelse som de dyre. Det er ikke prisen, det kommer an på, siger Inger Christine Munch.

Når man vælger solbriller, er det til gengæld vigtigt, at man vælger et par briller, som man finder behagelige at have på.

Derfor bør man overveje, hvilken farve glas man ser bedst med. Man kan fx vælge solbriller med såkaldt polariserende filter, som reducerer de solreflekser, der kommer fra vand, sne eller en våd vejbane.

Et dyrt par solbriller af høj kvalitet kan have den fordel, at det er sværere at ridse dem, og dermed skåner man synet, påpeger Inger Christine Munch.

En sidste ting, som er værd at overveje, når du skal købe nye solbriller, er størrelsen.

Er solbrillerne meget små, er der en risiko for, at de ikke beskytter særlig godt rundt om øjnene, hvilket øger risikoen for hudkræft rundt om øjet eller på øjenlåget.

I Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne har man formuleret tre solråd, som skal få danskerne til at skrue ned for solen: skygge, solhat og solcreme.

Men selvom solbrillerne ikke bliver nævnt i kampagnen, er det ikke ensbetydende med, at man kan undvære solbriller.

I Danmark er der bare ikke samme fokus på solbriller i kræftbekæmpelsen, som man finder i fx Australien. Risikoen for at få kræft af UV-stråling er nemlig væsentlig større på resten af kroppen, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne, Peter Dalum.

- Det er et spørgsmål om at prioritere, hvad der er vigtigst, men det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke også skal beskytte sine øjne, siger han.

Vælg den rigtige farve, når du køber solbriller:

Solbrilleglas findes i nemlig i mange forskellige farver og filtrerer lyset forskelligt.

Overlæge Inger Christine Munch anbefaler derfor, at man tænker over, hvilken farve på glasset man finder mest behagelig. Valget bør afhænge af, hvilke behov man har. Skal man fx bruge solbrillerne på vandet eller golfbanen?

Brun med blue-blokker:

Det såkaldte blue-blokker-glas fjerner det blå lys og øger dermed kontrasten. Det er en fordel, når du kører bil, fordi du bedre kan bedømme afstande.

Grøn:

Den grønne farve er et godt glas til mange formål, fordi det både absorberer det blå lys og reducerer brænding fra solens stråler.

Grå:

Det grå glas er det neutrale valg, fordi den reducerer lyset uden at ændre på farverne.

Gul og rød:

Gule glas giver god kontrast under dårlige lysforhold særligt i tåge og snevejr. Det samme opnår man med endnu mere rødlige glas, som giver endnu skarpere kontrast, hvilket er en fordel under dårlige lysforhold i skove eller lign.

Kilde: Optikerforeningen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.