Sådan undgår du ukrudt i dine blomsterbede

Læs her, hvordan du vinder kampen over mælkebøtten og dens uønskede venner.
Kampen mod ukrudtet er en vedvarende 'fornøjelse' for de fleste haveejere.
Kampen mod ukrudtet er en vedvarende 'fornøjelse' for de fleste haveejere. Foto: SCANPIX arkiv

Bunddækkeplanter leder måske dine tanker mod store grønne flader, som ikke har meget med den romantiske countryhave at gøre. Men bunddækkeplanter kan være mindst lige så skønne som havens andre planter. Desuden kan de ofte klare kampen mod ukrudtet, fordi de gror kraftigt og tæt ved jordoverfladen og dermed lukker lyset ude. Uden lys kan ukrudtet nemlig ikke spire.

Forspir dine ærteblomster: Læs mere på isabellas.dk

Kom godt i gang med at plante

For at bunddækkeplanterne skal virke efter hensigten, er det vigtigt, at hele det område, de skal dække, er renset for ukrudt. Især det flerårige ukrudt som skvalderkål, snerler, senegræs og padderokke, der sender et væld af udløbere ud, skal fjernes fuldstændigt. Får du ikke renset jorden helt, vil bunddækkeprojektet være dømt til fiasko.

Se også:

Sådan gør du

Plantehullerne skal graves mindst dobbelt så store som potteklumpen, så jorden løsnes godt. Læg evt. et lag drænende grus, hvis jorden er meget leret. Hav en spand vand stående, når du går i gang med plantningen. Dyp hver enkelt plantes rodklump ned i vandet, og lad den suge, til den falder til bunden. Så er du sikker på, at planten er gennemvandet. Husk også at plante med den rette afstand, så planterne lukker sammen på den bedste og smukkeste måde. Spørg om planteråd på planteskolen.

Kom i gang med haven på budget: Læs mere på isabellas.dk

Vær omhyggelig med vandingen

Når hele stykket er plantet til, skal du vande jorden til omkring hver plante. Sæt ikke en vandspreder til, selvom det virker som den letteste løsning. Vand kun de enkelte planter, så alle ukrudtsfrøene, der ligger klar til at spire overalt i jordoverfladen, ikke også får vand. Indtil planterne er etableret, skal du vande dem godt og sørge for, at jorden holdes fri for ukrudt. Vær især omhyggelig med vanding, når du planter om foråret, for her har planterne ikke haft hele det foregående efterår til at etablere rødder og kan dermed kun hente det vand, der er lige omkring rodklumpen.

Sådan rengør du dit køleskab: Læs mere på isabellas.dk

Miks planterne

Det giver et fint udtryk at plante forskellige slags bunddækkeplanter sammen, så blomstringen kan strække sig over hele vækstsæsonen. Det er dog vigtigt, at planterne har nogenlunde samme grokraft, så de ikke udkonkurrerer hinanden. Vælger du kun at have én slags, kan udtrykket brydes med slanke stauder eller løgplanter, som bryder frem hist og pist.

Nanna Larsen, Isabellas, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.