Sådan undgår du skattesmæk som boligejer

Boligejere med fastforrentede lån skal huske at ændre deres forskudsopgørelse for 2016. Ellers venter der et skattesmæk i det nye år.
2015 har været kendetegnet ved en faldende rente, hvor boligejere med fastforrentede lån har haft mulighed for at lægge deres lån om til en lavere rente.
2015 har været kendetegnet ved en faldende rente, hvor boligejere med fastforrentede lån har haft mulighed for at lægge deres lån om til en lavere rente. Foto: Colourbox/free

Boligejere med fastforrentede lån risikerer at få et skattesmæk i det nye år. Det skyldes, at mange glemmer at ændre deres forskudsopgørelse.

På grund af rentefald vil mange boligejere opleve, at deres udgifter til renter er faldet i 2015. Men det er langt fra alle, der sørger for at holde deres forskudsopgørelse opdateret.

Og derfor kan der vanke et skattesmæk.

Ifølge boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, tror mange danskere fejlagtigt, at Skat selv indhenter de korrekte tal, når renten falder.

- Mange ting er efterhånden blevet automatisk, men lige netop hvad renterne angår, er boligejerne selv nødt til at være vakse ved havelågen, lyder det fra bankøkonomen.

Skat udarbejder forskudsopgørelsen på baggrund af de senest reviderede tal, hvilket for boligejernes vedkommende vil sige den renteudgift, de har betalt i 2014.

Så har du konverteret eller fået fastsat en ny rente på dit lån i 2015, er de korrekte oplysninger ikke med på forskudsopgørelsen.

Tager man udgangspunkt i en boligejer med et 30-årigt fastforrentet lån på 1 millioner kroner, der har omlagt sit lån fra en rente på 3,5 procent til 2 procent, vil boligejeren have betalt en renteudgift på 41.100 kroner i 2014.

I 2016 kommer renteudgiften til at ligge på 27.260 kroner, og derfor vanker der en restskat på 4.650 kroner, når regnskabet for 2016 gøres op, med mindre boligejeren selv ændrer sin forskudsopgørelse.

Derfor skal du huske at ændre forskudsopgørelsen, så du kan fejre nytår uden bekymringer for, hvad der venter på den anden side, mener privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Herrup Friis Rasmussen.

- Særligt boligejere med F3- og F5-lån vil have fordel af at ændre deres forskudsopgørelse. Har du et F5-lån, kan du være gået fra en rente på 2,9 procent i 2014 til knap 1 procent i 2015, siger han.

For F5-låneren kan skattesmækket altså løbe op i 7.500 kroner per lånt million, mens F3-låneren kan forvente et smæk på 2.000 kroner per lånt million, viser beregninger fra Nordea.

I 2015 er der ifølge banken blevet omlagt fastforrentede lån for knap 300 milliarder kroner. Det betyder, at cirka 250.000 boligejere vil få problemer med en restskat, med mindre de selv tager affære i forhold til deres forskudsopgørelse.

Lise Nytoft Bergmann anbefaler, at man fremadrettet skriver forskudsopgørelsen ind i sin kalender hver december måned, så juletid og klejner bliver synonym med skattetid og renter.

Du skal altid huske at ændre din forskudsopgørelse, hvis der er sket ændringer i dit liv, for eksempel:

- Nyt job (mere eller mindre i løn)

- Mistet job

- Gået på pension/efterløn

- Kørselsfradrag (befordringsfradrag)

- Fradrag for renteudgifter (omlægning af lån, nyt lån m.m.)

- Køb og salg af bolig

- Start af virksomhed

- Skilsmisse

Kilde: Skat, Arbejdernes Landsbank

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.