Sådan undgår du påske-kriser i familiens skød

Ferie kan føre til skænderier og irritation – læs her, hvordan du undgår det.
En hyggelig påskeferie er ikke nogen selvfølge, men du kan selv hjælpe med til at få en.
En hyggelig påskeferie er ikke nogen selvfølge, men du kan selv hjælpe med til at få en. Foto: SCANPIX arkiv

Af Line Marie Laursen, ISABELLAS, Aller Media

Ahh, endelig påskefri og tid til familien … men pas på!

Ferietider som jul, påske og sommerferie kan være særlig hårdt for familielivet, fordi vi har fri og dermed pludselig tid til at mærke efter, hvordan vi egentlig har det.  Heldigvis behøver det ikke, at tage lang tid at forebygge, at familien ender i en påskekrise.

- ­Det vigtige er at lave noget sammen som familie, som alle kan være med til, så man får en fælles oplevelse. Det kan være at klippe gækkebreve, pynte påskeæg, at gå en lang tur i skoven eller at se en film. Men sæt god tid af til det, så der også er tid til bare at være – frem for at gøre, siger Ulla Fæster, der er familieterapeut og i over 25 år har hjulpet familier til at komme godt videre, når de møder problemer på deres vej.

Planlægning er Gud

- Dagligdagen kommer nemlig ofte til at handle om, alle de ting vi skal, så det er sundt med en modvægt til det, når vi har fri, tilføjer hun.

 - Planlæg gerne jeres ferieaktivitet i god tid, og snak om, hvad det er I skal, så der er noget at glæde sig til. Det er nemlig også en stor del af oplevelsen. Det behøver ikke at være en stor ting, I skal, men husk, at det er en god idé, at bryde de vante rammer og ideen om, hvad vi plejer, fortæller familieterapeuten.

I kan også hygge jer med at lave pandekager – få en nem og lækker opskrift her

Leg jer til sammenhold

Det kan man fx gøre ved at lege nogle de gode gamle påskelege, der giver lidt motion oven på påskebordet, og samtidig er sjov underholdning.

Æggeløb: Lav to hold, der løber mod hinanden. Afmærk en bane på ca. 20 m og gør klar til at løbe stafet. Hver deltager får en spiseske, som de placerer i munden (mindre børn skal have den i hånden), og de skal nu skiftevis løbe med et råt æg på skeen frem til vendepunktet og tilbage igen.

Taber man ægget, skal man begynde forfra. Det hold, der først har alle deltagere i mål, har vundet.

Sådan laver i en hyggelig familiepåskemiddag – få opskrifterne her

Trille æg: Legen gælder om at vinde æg fra hinanden. Hver deltager skal have tre hårdkogte æg, gerne malet i sjove farver, så man kan kende sine æg. Æggene skal så trilles ned ad en lille bakke eller skråning. Rammer man en anden deltagers æg, vinder man ægget. Har man ikke flere æg tilbage, er man ude af legen.

- Det handler om at få nogle sjove oplevelser sammen som familie, for det er dem, man hver især husker og får energi af efterfølgende. Og de gode fælles øjeblikke er med til at knytte familien tættere sammen. Så er det mindre afgørende, om det er en sjov leg eller fælles tilberedelse af påskemiddagen, bare det er noget, man gør i fællesskab, siger familieterapeut Ulla Fæster.

Her får du seks gode råd til, hvordan I holder en ferie uden børnebøvl

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.