Sådan undgår du madspild OG sparer penge
Hvert år smider danskerne kilovis af kød, frugt og grøntsager direkte i skraldespanden. Læs her hvordan du reducerer dit madspild.
Vi glemmer at holde os til indkøbslisten og kommer hjem med mere mad, end vi har brug for. På den måde går store mængder mad til spilde.
Vi glemmer at holde os til indkøbslisten og kommer hjem med mere mad, end vi har brug for. På den måde går store mængder mad til spilde. Foto: Colourbox/free


Hvad gør vi med levningerne fra aftensmaden, den slatne agurk og yoghurten, der har rundet sidste salgsdato?

Ofte havner maden i skraldespanden, og det gør danskerne til rekordholdere i madspil. Men madspild kan ikke betaler sig. Tværtimod.

Gertrud Christensen fra Odense er én af de danskere, der nyder godt af det øgede fokus på madspild.

Som enlig mor og tidligere kontanthjælpsmodtager har hun sparet mange penge på, at supermarkederne er begyndt at sætte prisen ned på varer, der nærmer sig udløbsdatoen.

- Pludselig havde jeg råd til at købe blåbær og hindbær og økologiske grøntsager. Det gav en konkret økonomisk gevinst hver måned, siger hun.

700.000 tons mad smides hvert år ud ifølge organisationen "Stop Spild af Mad". Det er alt for meget, mener organisationens stifter, Selina Jul.

- For mig er det naturligt ikke at smide mad ud. Jeg kommer fra Rusland og blev forbavset over at se alt den overflod i Danmark. Derfor startede jeg foreningen, siger hun.

Danskerne er blevet mere bevidste om madspild. Danmark har reduceret madspildet med 25 procent på fem år.

Ifølge en dugfrisk undersøgelse, som Epinion har lavet for "Stop Spild Af Mad", svarer hele 39 procent af de adspurgte, at de denne jul er mere opmærksomme på at undgå madspild i forhold til julen 2014.

Selina Jul fra "Stop Spild af Mad" har mange tip til, hvordan man som forbruger reducerer sit madspild. Vi skal blandt andet lære at se gennem fingre med, om varen har overskredet sidste salgsdato.

Supermarkedernes datomærkning er kun vejledende, påpeger Selina Jul.

- Husk at supermarkederne opererer med to datomærker nemlig "sidste anvendelsesdato" og "mindst holdbar til". Fersk kød, fisk og kylling skal man helst ikke spise efter sidste anvendelsesdato, men pasta, ris, brød og chokolade kan man sagtens spise, selv om datoen er overskreden. Det er ikke sundhedsskadeligt, siger hun.

7 gode råd til at undgå madspild:
  1. Ryd op i dit køleskab og stil de ældste varer forrest
  2. Bliv ven med din fryser, frys i små portioner og undgå uidentificerede frosne objekter
  3. Køb efter behov og hold dig til indkøbslisten, tag eventuelt et billede af indholdet af dit køleskab, før du handler.
  4. Brug rester fra aftensmaden til madpakker dagen efter eller til biksemad. Overskydende sild fra julefrokosten kan evt. laves om til sildesalat.
  5. Opbevar madvarer korrekt og separat. Appelsiner og æbler skal helst ikke blandes sammen. Det samme gælder tomater og avocado. Bananer, avocado og tomater holder sig bedst uden for køleskabet.
  6. Bland kun den mad, du spiser lige nu for eksempel salat. Det er nemmere at bruge tomater og agurk bagefter i andre retter, hvis de ikke er blandet sammen
  7. Datomærkning er kun vejledende. Ofte kan man sagtens spise mad, der har overskredet "mindst holdbar til" datoen.

Kilder: Selina Jul, Gertrud Christensen

UDVID

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.