Sådan undgår du at fyre for gråspurvene

Selvom varmeforbruget er lavere i årets lune måneder, kan der stadig være mange penge at spare, hvis man følger nogle helt simple råd.
De fleste danskere vil kunne spare 10 til 15 procent på deres varmeudgifter, hvis de tænker over deres varmeforbrug i forårsmånederne.
De fleste danskere vil kunne spare 10 til 15 procent på deres varmeudgifter, hvis de tænker over deres varmeforbrug i forårsmånederne. Foto: CARSTEN INGEMANN/POLFOTO

Foråret er for alvor kommet. Det har indtil videre budt på rige solskinsdage, men også skyer, regn og blæst.

I det omskiftelige forårsvejr kan man nemt komme til at bruge unødigt mange penge på energi, for det kan være svært at gennemskue, hvordan man bedst sikrer den rette rumtemperatur, når solen bager på ruden den ene dag, og blæsten suser gennem revner og sprækker den anden.

- Der er mange, der ikke tænker over, at de skal ændre deres varmeforbrug, når vejret er omskifteligt. De tænker ikke på, om der er noget, der kan reguleres ned, når varmeforbruget ikke er så stort som i vintermånederne. Men der er penge at spare, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver ved NRGI, til Ritzau Fokus.

Den største synder, når det kommer til en skyhøj varmeregning er vinden. Derfor er det vigtigt at tjekke om vinduer, døre og loftet er tæt. Ellers suser vinden ind alle steder og tager varmen med sig.

Energirådgiver hos Energitjenesten, Niels Hørby Jørgensen, er enig i, at der kan være mange penge at spare, hvis man sikrer sig, at huset er tæt. Det kan man eksempelvis tjekke ved at holde hånden hen foran døren eller vinduet eller ved hjælp af "papirtricket".

- Man kan sætte en indkøbsbon i klemme i vinduet eller døren. Når man trækker i bonen skal gummitætningslisterne give modstand, hvis de ikke gør det, så er døren eller vinduet ikke tæt nok. Så skal man kraftigt overveje at tætne huset bedre. Det betyder nemlig rigtigt meget for varmeregningen, siger han til Ritzau Fokus.

Han anslår, at man kan spare 25 procent af varmeregningen, hvis man får gjort et meget utæt hus mere tæt. Han anbefaler også, at man helt slukker for varmen i sommerhalvåret.

- Der er penge at spare, hvis man lukker ned for varmen fra den 15. maj til den 15. september. I de måneder har man ofte slet ikke brug for varme i huset, siger Niels Hørby Jørgensen.

Benny Hebsgaard anslår, at de fleste vil kunne spare 10-15 procent på deres varmeudgifter i overgangsmånederne ved at følge nedenstående råd.

Fakta: Sådan sparer du på dit varmeforbrug:

- En rumtemperatur på 20-22 grader er rigeligt for de fleste. Det kræver ikke mere, end at termostaten står på tre. For hver grad du skruer op eller ned, sparer du eller koster det dig 7 procent ekstra energi.

- I sommerhalvåret kan det være en god idé at slukke helt for varmen. På www.sommerluk.dk kan du få hjælp til, hvordan du lukker for fjernvarmen.

- Forårssolen skaber naturlig varme. Lad derfor gardiner og lignende være trukket fra og lad solen skinne ind og opvarme huset. På samme måde er det en god idé at trække gardinerne for om natten, så varmen ikke så let siver ud.

- Alle termostater bør stå på samme indstilling i alle rum. Så kan du billigere varme op i hele huset, end hvis én radiator skal trække hele læsset. Vil du lade et rum være køligere, for eksempel soveværelset, så sørg for at holde døren lukket.

- Sluk for dine radiatorer, når du lufter ud i huset. Hvis du lader dem være tændt, vil de registrere kulden og selv varme mere op.

- Gulvvarme kræver tålmodighed. Det kan tage op til et døgn, før temperaturen når det ønskede niveau.

- Vinden er den største modstander energimæssigt. Undersøg om vinduer, døre, og åbninger slutter tæt.

- Radiatorer bør ikke være spærret af møbler og andre genstande. Sørg for, at der er cirka 20 centimeter fra radiatoren til det nærmeste møbel.

Ritzau Fokus

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.