Sådan undgår du at blive ufrivilligt hæler

Det er vigtigt at være opmærksom, når du handler på nettet. Det er nemlig ligeså ulovligt at købe tyvekoster, som at stjæle varerne.
Når du handler på nettet, skal du passe på, at du ikke ender med at købe stjålne varer. Hæleri straffes nemlig hårdt.
Når du handler på nettet, skal du passe på, at du ikke ender med at købe stjålne varer. Hæleri straffes nemlig hårdt. Foto: Colourbox/BRYAN MULLENNIX

Bliver du fristet af lave priser på hjemmesider som Trendsales, Den Blå Avis og Gul og Gratis? Så er der god grund til at være ekstra opmærksom.

Det er nemlig langt fra alle sælgere, der har rent mel i posen. Og hvis du først har købt en stjålen iPhone eller designerstol, så har du gjort dig ligeså kriminel som tyven - også selvom du ikke vidste, at varen var stjålet.

- I princippet straffes hæleren ligesom stjæleren. Straffen er op til 1,5 års fængsel for hæleri, og i meget grove tilfælde, eksempelvis ved forretningsmæssigt hæleri, kan strafferammen stige til seks år, siger Jørgen Kjer, politiinspektør i National Forebyggelsescenter ved Rigspolitiet, til Ritzau Fokus.

De fleste danskere går da også en stor bue udenom de stjålne varer, men nogle fristes alligevel af de gode tilbud. Mere end én ud af ti danskere er ikke afvisende over for, at de kunne finde på at købe stjålne varer på eksempelvis Den Blå Avis. Det viser en rundspørge lavet af analysebureauet Wilke for Ritzau Fokus.

- Hælervarer er noget, vi ser meget alvorligt på, og som vi reagerer prompte på ved mistanke. Men det er glædeligt og i overensstemmelse med vores oplevelse, at de fleste ikke vil være fristet. Det er vores klare oplevelse, at det kun er en brøkdel, der reelt ender med at falde for fristelsen, siger Sofie Folden Lund, kommunikationsansvarlig for Den Blå Avis, til Ritzau Fokus.

På nettet er det ofte let af handle ganske anonymt. Derfor lancerede Den Blå Avis et nyt tiltag i 2014, der gav sælgeren mulighed for at validere sig med sit NemID. Og det har ført til et fald i anmeldelserne af hælervarer. Samtidig fortæller Sofie Folden Lund, at det kun er meget få anmeldelser, de modtager, sammenlignet med hvor mange handler der indgås på siden. Det er dog ikke altid lige nemt at spotte tyvekosterne på nettet.

Ifølge Jørgen Kjer er elektronik en af de mest populære hælervarer. Det gælder alt fra mobiltelefoner til computere og tablets. Stjålne designmøbler og lamper bliver også hastigt solgt på nettet, og det samme gælder for cykler.

- Det første, man skal gøre, er at tænke over prisen. Kan det virkelig være sandt, at varen er så billig? Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det ofte også sådan, det forholder sig. Derudover er det vigtigt, at man sikrer sig, hvem man handler med, og så skal man bede om kvitteringen eller købsbeviset på varen, siger Jørgen Kjer.

Han opfordrer danskerne til at være kritiske overfor de varer, der bliver solgt på nettet. Og hvis man har en mistanke om, at varen er stjålet, så skal man holde sig langt væk.

- Når man køber stjålne varer, så er man med til at understøtte tyveri og indbrud. Tyvene stjæler sjældent tingene for at bruge dem selv, men sælger dem videre for at få en fortjeneste. Hvis der ikke er nogen, der vil aftage tyvekosterne, så er der heller ingen grund til at stjæle. Så man er i sidste ende måske også med til at forhindre et indbrud hos sig selv, siger Jørgen Kjer.

Fakta: Gode råd til en sikker handel:

- Vælg en sælger som er NemID-valideret.

- Bed om original kvittering for varen.

- Vurder varens pris i forhold til mærke, kvalitet m.v.

- Mød på sælgers bopæl. Ikke på en rasteplads, banegård eller i dit eget hjem.

Kilde: Den Blå Avis

Fakta: Det spurgte vi om:

Vil du være fristet til at købe en vare på eksempelvis Den Blå Avis, selvom du har mistanke om, at den kan være stjålet?

- Ja: 2,4 procent

- Måske: 10,6 procent

- Nej: 87 procent

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.