Sådan undgår du at blive smartphone-narkoman

Over halvdelen af alle danskere føler sig afhængige af deres smartphones. Læs her, hvordan du undgår, at den lille ting i lommen tager kontrol over dig.
Det kan være svært at lægge den lille smartphone fra sig. Over halvdelen af danskere føler sig afhængige af deres smartphone. 
Det kan være svært at lægge den lille smartphone fra sig. Over halvdelen af danskere føler sig afhængige af deres smartphone.  Foto: Scanpix.

Telefonen vibrerer i lommen, og du kan ikke holde fingrene fra den. Ved siden af dig sidder din familie og spiser aftensmad. Hvis det er dig, er du ikke alene.

Over halvdelen af danskere over 18 år føler sig afhængige af deres smartphones.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Men hvordan slipper man af med sin afhængighed? Avisen.dk har spurgt Morten Fenger, der har forsket i afhængigheden af smartphones og er i gang med at skrive en bog om altid at være online.

Sæt klare rammer

Hans første råd er at sætte klare rammer for brugen af telefonen.

- Man bør lave et skema, hvor man slår fast, at man måske kun bruger telefonen på arbejdet. Når man er med venner, bør man lægge den væk, siger Morten Fenger.

Så når man er kommet hjem fra arbejde, bør man være hjemme.

- Hvis du står og laver aftensmad med familien, så sluk eller læg telefonen væk, siger Morten Fenger.

Tag en weekend uden

Han foreslår også, at man kan prøve at lægge telefonen i en skuffe en hel weekend.

- Man kan også eksperiementere med at lægge den væk i en weekend. Så vil man genopdage sine venner og kæreste. Man kan lave det til en sjov leg, siger Morten Fenger.

Acceptér, at dit liv er halvkedeligt

Ifølge Morten Fenger handler det også om at turde se sig selv i øjnene.

- Mange bruger jo telefonen som et form for værn. Hvis du sidder og ikke har noget at sige, så tager du telefonen op, så du ser ud til at være travl med noget, siger Morten Fenger.

Det er ifølge forskeren en helt forkert strategi.

- Man bør i stedet acceptere, at ens liv er lidt halvkedeligt. Det er simpelthen nødvendigt for at din hjerne kan slappe af. Den kan ikke tåle at elektronisk aktiv hele tiden, siger Morten Fenger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.