Sådan udløser arbejde i tobaksrøg erstatning

Arbejdsskadestyrelsen har i flere tilfælde anerkendt KOL som arbejdsskade. Men det kan være svært at sandsynliggøre, at skaden er sket på jobbet.
Arbejdsskadestyrelsen har i flere tilfælde anerkendt KOL som arbejdsskade. Men det kan være svært at sandsynliggøre, at skaden er sket på jobbet.
Arbejdsskadestyrelsen har i flere tilfælde anerkendt KOL som arbejdsskade. Men det kan være svært at sandsynliggøre, at skaden er sket på jobbet. Colourbox

I flere tilfælde har Arbejdsskadestyrelsen anerkendt lungesygdommen KOL som arbejdsskade forårsaget af passiv rygning på jobbet.

Men det kan være svært at få tilfældene sandsynliggjort, lyder det fra konsulent på arbejdsskadeområdet i FOA Helle Thunø, der er citeret i Fagbladet FOA.

For skal skaden anerkendes, skal den syge blandt andet have været udsat for passiv rygning på jobbet i mindst 20 år. Samtidig skal vedkommende have været udsat for røg i mindst halvdelen af arbejdsdagen, og så må vedkommende ikke selv have været ryger eller have været udsat for passiv rygning i private sammenhænge.

Gråzone

Ifølge Helle Thunø er der flere gråzoner. Blandt dem, der har fået anerkendt skaden, er nemlig både en sygehjælper, der aldrig selv har røget, men i 1960’erne var ansat på et psykiatrisk hospital med tætte tobakståger, og en hjemmevejleder, der har været udsat for store mængder tobaksrøg i private hjem, men som selv var hyggeryger.

- Der vil være mange prøvesager i starten, og det kan sagtens være, at kriterierne for, hvor meget man selv må have røget, rykker sig, siger hun til Fagbladet FOA.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.