Sådan takler du børnene ved skilsmisse

Man kan ikke forskåne børn for smerten ved en skilsmisse, men man kan gøre processen mere smertefri, siger eksperter. Læs deres råd her.
Der er ingen lette måder at blive skilt på, men man kan gøre meget for at komme igennem det på fornuftig vis - særligt hvad angår børn.
Der er ingen lette måder at blive skilt på, men man kan gøre meget for at komme igennem det på fornuftig vis - særligt hvad angår børn. Foto: /free

Sidste år opnåede danskerne rekorden i skilsmisser. 19.435 par valgte at gå hver til sit og lade sig skille. Men selvom det bliver mere almindeligt at blive skilt, betyder det ikke, at det også bliver lettere.

Særligt ikke når børnene skal have besked. Derfor kan det være nødvendigt med et par gode råd til forældrene, når de skal takle børnenes følelser i den svære tid.

Charlotte Clemmensen er psykolog og familierådgiver, og hun taler ofte med de børn, der bliver ramt af skilsmissen.

- Alle tænker på deres børn som det første, når de erkender, at ægteskabet ikke kan mere. Jeg har aldrig mødt nogen, der ikke ønskede det bedste for deres børn i den situation, siger Charlotte Clemmensen til Ritzau Fokus.

Her er hendes og andre eksperters råd til, hvordan børnene kommer nogenlunde helskindet igennem skilsmissen.

Generelt er det godt, at man kan svare på så mange praktiske spørgsmål som muligt, når barnet får det at vide. Derudover kan man også lette byrden for sit barn ved at fortælle om skilsmissen til barnets omgangskreds, så barnet ikke selv skal gøre det.

Det er også vigtigt at slå fast, at det er de voksnes skyld - og ikke barnet - at det er gået, som det er.

Men selvom det er godt at få det praktiske med flytning og bodeling overstået så hurtigt som muligt, kan det ofte være lidt af et ønskescenarie.

- Man tager jo ikke beslutningen om mandagen, og så flytter man fra hinanden om lørdagen. Det er en lang proces - især hvis man ikke kan få huset solgt. Derfor er det godt at få hjælp undervejs, påpeger Maj Wismann, der er parterapeut, til Ritzau Fokus.

Et sted, der netop hjælper med at genetablere en ordentlig tone forældrene imellem, er hos organisationen Center for Familievejledning.

- De har kurser for netop skilsmisseforældre, hvor man lærer, hvordan man tager bedst hensyn til børnene. Der vil altid være et savn, men det handler om, hvordan man håndterer det savn, siger hun.

Netop savnet efter børnene og skuffelsen skal man lære at håndtere, mener Charlotte Clemmensen.

- Man behøver jo ikke være i et evigt ægteskab med sin partner, men man er for evigt sammen om at være forældre for sine børn, siger hun, men understreger:

- Skilsmisser sker så ofte, at man nogle gange glemmer, hvor svært det er for både børn og voksne.

Andre gode råd ved skilsmisse:

- Spørg aldrig børnene, hvor de helst vil bo.

- Fortæl børnene om jeres beslutning sammen - hvis I kan undgå skænderier og bebrejdelser.

- Sørg for, at selve skilsmissen går så hurtigt som muligt.

Kilder: Maj Wismann/majwismann.dk, Charlotte Clemmensen og Center for Familieudvikling/familieudvikling.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.