Sådan tænker kvinder om mandlige chefer

Der er flere kvinder end mænd, der oplever, at chefens køn påvirker ledelsesstilen. Mændene tænker ikke over forskellen, fordi de ikke selv oplever deres køn som et problem, mener kønsforsker.
"Kvinder tænker mere på køn, mens mænd ikke mener, at det betyder noget, fordi de ikke selv oplever deres køn som et problem," siger kønsforsker Karen Sjørup.
"Kvinder tænker mere på køn, mens mænd ikke mener, at det betyder noget, fordi de ikke selv oplever deres køn som et problem," siger kønsforsker Karen Sjørup. POLFOTO arkiv

Chefens køn betyder noget for ledelsesstilen, det er langt størstedelen af danskerne enige om. Men det er kvinderne, der bider mest mærke i forskellen på mandlige og kvindelige chefer.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet blandt 611 personer for Avisen.dk. Her svarer 39 procent af kvinderne, at køn i høj grad påvirker ledelsesstilen, mod 26,6 procent af mændene.

Modsat er der flere mænd end kvinder, der slet ikke mener, at chefens køn betyder noget. Og det kommer ikke bag på kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

"Kvinder tænker mere på køn, mens mænd ikke mener, at det betyder noget, fordi de ikke selv oplever deres køn som et problem," siger hun.

Karen Sjørup mener, at der er et tabu omkring køn og ledelse. Vi har besluttet, at køn ikke må betyde noget, fordi lederen skal være professionel.

Læs også: Følsomme kvindelige chefer. Sikke noget bavl

"Men det er ikke det samme, som at det er sådan. Og undersøgelsen viser jo, at mange - især kvinder - oplever en sammenhæng," siger hun.

Når mændene ikke oplever forskellen i samme grad, kan det være fordi, de i højere grad ligger under for forestillingen om, at køn ikke betyder noget, mener Karen Sjørup.

"Som kvinde er man jo tit forundret over, at mænd ikke kan se kønsforskellene," siger hun.

Kvinder er mindre bossende

Når så mange kvinder oplever, at chefens køn betyder noget, kan det være et udtryk for, at de ville foretrække en kvindelig chef frem for en mandlig, mener Karen Sjørup.

"Kvindelige ledere er tit lidt mindre bossende end mandlige, og det tror jeg, der er mange kvinderne, der efterspørger, fordi de er mere tilgængelige," siger hun.

I Dansk Kvindesamfund mener de til gengæld ikke, at man kan sige noget om, hvordan de kvindelige chefer adskiller sig fra de mandlige.

"I nogle undersøgelser oplever de adspurgte, at kvindelige ledere i højere grad end mænd baserer deres beslutningstagen på følelser, men der er også internationale undersøgelser af kvindelige topledere, som peger i en anden retning,” skriver næstforkvinde Ulla Tornemand til Avisen.dk.

Hun efterspørger mere forskning i, hvilken betydning chefens køn har for de ansatte og for virksomhedens bundlinje.

"Der må jo eksistere nogle klare forskelle, siden langt over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen har bidt mærke i det," skriver hun.

Chefens køn betyder mest for kvinderne

 

I hvor høj grad mener du, at køn påvirker ledelsesstilen?

 

Kvinder

 

I høj grad: 39,2 procent

 

I nogen grad: 42,1 procent

 

Slet ikke: 17,7 procent

 

Ved ikke: 1,2 procent

 

Mænd

 

I høj grad: 26,6 procent

 

I nogen grad: 49,1 procent

 

Slet ikke: 23,2 procent

 

Ved ikke: 1,3 procent

 

Kilde: Analyseinstituttet Wilke

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.