Sådan tackler du din misundelse

De fleste af os har lært, at misundelse er en ond og forkert følelse. Derfor vil vi ikke indrømme, når vi er misundelige. Her er syv råd til, hvordan du arbejder med følelsen.
- Bare det var mig ... Det er ikke spor skægt at være tredje hjul, når man selv savner en kæreste og veninden er nyforelsket.
- Bare det var mig ... Det er ikke spor skægt at være tredje hjul, når man selv savner en kæreste og veninden er nyforelsket. SCANPIX arkiv

Misundelse kan vise sig med forskellig styrke. I sin svageste form viser den sig eksempelvis i form af en bemærkning til veninden om, at vi er misundelige over hendes flotte, nye kjole. Misundelsen stikker ikke så dybt her, for vi siger det mest, for at hun skal blive glad.

Lyt og få bedre relationer. Læs mere på Q.dk

I sin stærkeste form kan misundelsen derimod være så pinefuld, at den kan ødelægge vores relation til andre ved, at vi bliver reserverede, skruer ned for os selv, ikke er helt ærlige eller slet ikke ønsker at være sammen med dem i en periode. Sådan kan det eksempelvis være, når vi selv har svært ved at finde den rette kæreste, og veninden møder en dejlig fyr. Så undgår vi kontakt, for det gør for ondt at se hendes forelskelse.

8 veje til bedre selvværd. Læs mere på Q.dk

Hvis du mærker ubehag, og det ikke handler om den andens selviscenesættelse, så overvej, om du er misundelig. Tag din misundelse alvorligt, og forsøg at acceptér den, for den er et vigtigt signal til dig.

Her er eksperterne på Magasinet Q’s syv bedste råd til, hvordan du kan arbejde med følelsen, som vi helst vil være foruden:

1. Når du mærker misundelsen, så acceptér følelsen, og glæd dig over, at du er så levende, at du kan mærke dine følelser. Husk, at du ikke behøver at handle på din følelse. Følelsen i sig selv skader ikke nogen.

2. Lyt til din misundelse og gør den konstruktiv. Vær nysgerrig: Hvad savner du? Hvad har du gjort for lidt af? Hvilken følelse vil du gerne opnå ved at gøre det samme som den, du misunder?

3. Se på dine overbevisninger – er de realistiske? Er det virkelig sandt, at du kun kan blive lykkelig ved at blive rig?

Drop slankehysteriet og bliv et bedre menneske. Læs mere på Q.dk

4. Mangler du nogle forudsætninger for at kunne opnå det samme som den, du misunder? Måske skal du tage nogle kurser eller lære noget nyt for at kunne gøre det samme.

5. Hvis dit savn er uopnåeligt, så giv slip, og tillad dig selv at sørge. Sæt dig et andet mål.

6. Hvis du har mistet en god ven eller en anden relation på grund af din misundelse, så giv relationen en ny chance ved at tale åbent om misundelsen.

7. Gå ikke med din misundelse alene, men forsøg at tale åbent med andre om den. Sig f.eks.: ’Hvor bliver jeg glad på dine vegne. Og jeg mærker samtidig smerte, for jeg ville ønske, det samme kunne ske for mig.’ Ved at være åben omkring, hvordan du har det, på en respektfuld måde, kan du komme tættere på dit eget ønske eller mål.

Af Annette Aggerbeck (redigeret af Nadia Laas Hansen) Q,dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.