Sådan sparer du små formuer på energien

Hver fjerde dansker har ikke styr på el-regningen, men det har faktisk aldrig været lettere. Se her hvordan.
Hvis du kan huske at slukke for alle dine apparater, der står på stand by, kan du spare mellem 500-1500 kroner årligt.
Hvis du kan huske at slukke for alle dine apparater, der står på stand by, kan du spare mellem 500-1500 kroner årligt. Foto: Colourbox

En ny undersøgelse lavet af YouGov for NRGI og Spar Nord viser, at 28 procent af danskerne ikke har kontrol over deres energiforbrug. Særligt folk i aldersklassen 18-34 år har problemer med at overskue deres forbrug. Her er tallet helt oppe på 41 procent, viser undersøgelsen.

Det har ellers aldrig været lettere at få styr på forbruget. Både NRGI og Dong har nemlig lanceret en gratis app, der hjælper dig med at holde styr på forbruget og finde frem til de store energislugere.

- Ved at indtaste dit kundenummer kan appen få adgang til dine årsopgørelser. Derudover kan du selv nemt indtaste oplysninger, der hjælper dig med at spare på energien, forklarer Charlotte Enoch, der er energirådgiver hos Dong, til Ritzau Fokus.

Nu kan man undre sig over, hvorfor et energiselskab overhovedet er interesseret i, at hjælpe kunderne med at spare på produktet. Det er der en forklaring på.

- Vi vil jo gerne være troværdige over for vores kunder, siger Charlotte Enoch.

Det vil man også gerne hos NRGI, der ligeledes giver dig mulighed for at kontrollerer forbruget via mobilen.

- Vores app kan hjælpe folk til at se, hvor meget strøm alle deres apparater bruger, når de står på stand by og hvilke apparater, der særligt sluger strøm, forklarer Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos NRGI, til Ritzau Fokus.

Ifølge ham er der mellem 500-1500 kroner at spare årligt ved at slukke for apparater, der står på stand by.

Det er dog ikke enkeltstående apparater, der er den store synder. Det er summen af alt den overforbrug, de bruger tilsammen.

- Hvis dit køleskab er sat én grad for koldt og din fryser måske er minus 21 grader i stedet for minus 18 grader, bliver det til fire grader tilsammen, forklarer han.

Hver grad koster dig fem kilowatttimer, så det bliver altså 20 kilowattimer sammenlagt, forklarer han videre.

De gode Spareråd er stadig de eviggyldige om at slukke for el-varmen om sommeren, skifte pæren til en energirigtig og måske få et køleskab med et bedre energimærke.

Undersøgelsen viser dog, at der stadig er en stor del af danskerne, der ikke får det gjort det. Det håber selskaberne nu at kunne få gjort noget ved med deres nye app.

- Den er stadig ny, men vores testpersoner er i hvert fald blevet meget mere bevidste om deres forbrug. Det gælder også børnene, der jo også kan have appen installeret, forklarer Charlotte Enoch.

I skrivende stund har 22.000 kunder downloadet Dongs nye app.

Fakta: Her er de gode spareråd.

Er du kunde hos NRGI eller Dong kan du hente en gratis app, der hjælper dig med at holde styr på energiforbruget. De kan hentes gratis i både Google Play og i App Store.

De store energislugere er gamle køleskabe, apparater på stand by samt diverse spillekonsoller som Playstation og Xbox.

Til trods for at en LED-pære er dyrere end de normale pærer, er de billigere i længden på grund af energibesparelsen.

På flere biblioteker landet over kan du låne et sparometer, der kan måle de enkelte apparaters energiforbrug for dig. Alternativt kan de også købes i byggemarkeder.

Du kan også finde gode råd på sparenergi.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.