Sådan sparer du penge og strøm i juletiden

Julen går hårdt ud over el-regningen. Men den kan holdes nede.
Det hjælper nok ikke på el-regningen at have en juleudsmykning som denne her ...
Det hjælper nok ikke på el-regningen at have en juleudsmykning som denne her ... Foto: SCANPIX arkiv

Lyskæder, ekstra meget mad i køleskabet og en ovn, der kører på højtryk med brunkager og and. Det er alt sammen noget, der får elregningen til at slå ud.

Hos flere energiselskaber kan man i december måle et usædvanligt højt strømforbrug hos forbrugerne. Hos NRGi melder man om et forbrug, der ligger 30 procent højere end i de øvrige måneder - blandt andet, fordi folk hænger lys op ude og inde, som er tændt hele eftermiddagen og aftenen.

- Der er flere, der skifter de gamle glødepærer ud med LED-belysning, men vi erfarer så også, at folk sætter flere og flere belysninger op, siger konsulent i NRGi Benny Hebbesgaard.

Men det kan faktisk lade sig gøre at holde strømforbruget på et minimum, selvom man julehygger. Det giver Benny Hebbesgaard her gode råd til, hvordan man gør:

Gode tips

1.Tænd og sluk automatisk for lysene

En god idé, når man hænger julebelysning op, er at sætte en timer på, så der automatisk bliver tændt og slukket for lysene. Man kan nemlig spare mange penge på kun at have lysene tændt i de timer, hvor folk ser på dem.

2. Brug anden som køleelement

Juleanden er ikke kun guld værd på julebordet - den er faktisk også sin vægt værd i guld inden da. I stedet for at tø den frosne juleand op på køkkenbordet, så lad den i stedet tø op i køleskabet over nogle dage. På den måde vil den nemlig fungere som køleelement og dermed være med til at spare på elregningen. For hvert kilo frossen and får man én times gratis køleskab.

3. Køl maden ned, inden du kommer den i køleskabet

Når den varme julemad og alle resterne skal i køleskabet, så lad den køle af, inden du kommer den i køleskabet. På den måde bruger køleskabet ikke unødvendigt meget strøm på at holde køleskabet koldt.
Følger man rådene, kan man i gennemsnit spare 240 kroner pr. husstand, som i stedet kan bruges til lidt ekstra julehygge

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.