Sådan sparer du mest på solferien

Hvis du holder øje med valutakurserne, kan du spare penge på din sommerrejse. Men der er også andre gode råd at hente.
Du kan spare en tredjedel af prisen, hvis du bestiller din rejse nu frem for at vente til juli måned.
Du kan spare en tredjedel af prisen, hvis du bestiller din rejse nu frem for at vente til juli måned. Foto: Colourbox/free

Solslikkeri, søde drinks og kølig pool-plaskeri.

Det er nemt at drømme sig væk til et varmeparadis, når skyggerne endnu engang skærmer for solen, og vinden blæser kold herhjemme. Men en spontan sommertur kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du venter for længe.

- Prisen på sommerrejser stiger dag for dag, og udsigten til dårligt junivejr gør det kun værre. Derfor skal man ud af starthullerne og booke rejsen, hvis man da er klar. Der kan nemlig være 30 procent af spare lige nu i forhold til at vente med at booke til juli måned, siger Nikolai Johnsen, pressechef for Star Tour, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at hvis man ikke på forhånd ved, hvor man vil hen, kan det være en god idé at kigge efter, hvor der er mange ledige pladser. Jo tættere man kommer på afrejsedagen, desto billigere sælger rejsebureauerne nemlig deres ledige pladser. Omvendt gælder det for lavprisselskaberne, hvor flypriserne oftest vil stige.

En anden ting, der afgør prisen på din rejse, er valutakursen. Ifølge Spar Nord Banks beregninger kan sommerrejsen blive alt fra 546 til 3626 kroner dyrere i henholdsvis Tyrkiet og Egypten på baggrund af dollarens stigning.

- Sidste år skulle du give omkring 5,5 kroner for en dollar, men den er betydeligt højere nu, hvor dollaren er styrket med 23 procent. Det får ikke umiddelbart konsekvenser for den flybillet, du køber, men alt i USA er blevet 23 procent dyrere, siger Jens Nybro, cheføkonom i Spar Nord, til Ritzau Fokus.

Han forklarer, at vi ikke kan mærke dollarstigningen så kraftigt i Danmark eller resten af Europa, fordi vores økonomi er bundet til euroen. Det vil sige, at rejsen ikke bliver særlig meget dyrere i Grækenland, Italien, Portugal eller Spanien - medmindre priserne i landet er steget. Der er nemlig to separate ting, der kan afgøre priserne i landet: Valutakursen og landets priser.

- I for eksempel Grækenland er priserne faktisk faldet på grund af krisen, og derfor er det billigere at tage derned - men det er ikke på grund af valutaen, siger Jens Nybro.

Men er landene ikke en del af euroen, kan rejsen være blevet en hel del dyrere. For eksempel er Egypten blevet 26 procent dyrere, De Arabiske Emirater er steget med omkring 25 procent og Thailand med 15 procent.

I en lidt mindre grad, men dog også betydelig, kan den lokale valuta også spare dig penge. Det kan nemlig i de fleste tilfælde betale sig at betale med den lokale valuta frem for danske kroner, når man betaler med betalingskort i udlandet, forklarer Nikolai Johnsen.

Et sidste råd er at undgå den mest populære måned, når det kommer til at bestille solrejsen.

- Vi ved, at man bare booker rejsen per automatik i juli måned, selvom de måske godt kunne tage af sted i august, hvor der er 20 procent at spare. Men alle børnefamilierne skal jo typisk af sted i skolernes sommerferie, så hvis du kan undgå juli måned, er det værd at gå efter, siger Nikolai Johnsen.

Jens Nybro råder også til at finde rejser udenfor sæson, hvis man gerne vil spare penge.

Her får du mest charterferie for pengene

1. Antalya, Tyrkiet

2. Kreta

3. Bulgarien

4. Kos

5. Mallorca

Kilde: Star Tour. Analysen er baseret på nuværende priser på fly, hotel, mad og shopping.

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.