Sådan slipper du af med mavedellen

Du skal skære ned for stress og ændre din kost, hvis du vil af med mavefedtet
Du skal skære ned for stress og ændre din kost, hvis du vil af med mavefedtet
Du skal skære ned for stress og ændre din kost, hvis du vil af med mavefedtet COLOURBOX

Det er ikke særligt sjovt, når fedtet sætter sig på maven, og man pludselig har en eller typisk flere deller. Og det kan ske ret hurtigt efter, man har spist.

En undersøgelse fra Oxford University har vist, at det kun tager tre timer, fra man har indtaget et måltid med meget fedt, til det lagres rundt om maven. Et måltid med 30 gram fedt vil faktisk bestå af to-tre teskeer fedt, der ligger sig om maven. Og fedtet rundt om maven er det farligste for os.

’Har kiloene samlet sig rundt om taljen, er der god grund til at gøre noget. Øget taljemål er en ekstra risikofaktor for hjertekarsygdomme, diabetes og metabolisk syndrom, og det er tegn på høj kropsvægt, inaktivitet og meget lidt muskelmasse, forklarer Christine Thune, der er fagchef i træningskæden Stamina, til kk.no.

På Femina.dk kan du læse, hvordan mavefedtet faktisk kan ødelægge din søvn.

Stress af og spis sundere

Den gode nyhed er dog, at fedtet omkring maven er ret let at komme af med igen. For kvinder bør livvidden være på maksimalt 80 centimeter – er den over 88 centimeter, betegnes det som fedme.

Den mest effektive måde at komme mavedellerne til livs er ved at ændre kosten. Har du meget fedt på maven, kan det nemlig indikere, at din krop ikke reagerer særligt godt på insulin. Det betyder måske, at du har et ustabilt blodsukker, og at du spiser for meget sukker, siger Christine Thune.

En anden årsag til det ekstra fedt på maven kan skyldes, du er for stresset. Er du stresset, produceres der mere af stresshormonet kortisol, hvilket sender kroppen i alarmberedskab og dermed sendes der besked om, at energien, der bruges, straks skal erstattes. Det gør dig meget sulten – og særligt efter usund mad.

’Forbedrer du kosten og reducerer stressniveauet, bør du kunne mærke en stor forskel på maven ret hurtigt,’ siger Helle Bornstein, som er træningsekspert i Smart Trening.

Her er de overraskende madvarer, der giver flad mave. Læs om dem på Femina.dk.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.