Nyhedsbrev | Opret profil | Log ind | Avisen.dk bruger cookies, læs mere herCookies & privatlivspolitik

Sådan skriver du den perfekte jobansøgning

Man kan tillade sig meget i en jobansøgning i dag ¿ så længe man staver korrekt og ikke skriver sms-sprog

, 13. februar 2008 kl. 07:50
Start et spil på Spigo.dk
Spil

Man kan tillade sig meget i en jobansøgning i dag, fordi arbejdsløsheden er rekordlav. Cheferne står i kø for at få fingre i gode medarbejdere, men det betyder ikke, at man ikke behøver at gøre sig umage med sin jobansøgning. Hvis man altså vil have arbejdet.

Faktaboks

Læs stillingsopslaget. Grundigt.

Ring til den angivne kontaktperson og forhør dig nærmere om jobbet. Det viser initiativ og kan bringe dig et skridt foran, fordi du ofte vil få mere at vide om, hvad virksomheden mangler.

Virksomheder kan mærke, hvis ansøgeren ikke er oprigtigt interesseret, eller blot søger jobbet på grund af krav fra a-kassen.

Standard-ansøgninger er en dårlig idé. Især hvis du glemmer at udskifte navnet på virksomheden!

 

Skriv ansøgningen i prioriteret rækkefølge. Slet det overflødige, som for eksempel din livret, eller at du går til tennis i din fritid.

Læs ansøgningen imens du forestiller dig, at du selv har modtaget den som arbejdsgiver.

Bed andre om at læse ansøgningen.

Besvar følgende spørgsmål, enten i ansøgningen eller i dit hoved:

Har jeg et realistisk indtryk af, hvordan det vil være at arbejde i virksomheden?

Vil jeg trives?

Har jeg lyst til at arbejde i virksomheden, eller søger jeg stillingen af pligt?

Hvorfor vil jeg egentlig have dette job?

Hvorfor skal de vælge mig?

Nyhedsavisen har samlet en række gode råd til, hvordan man skriver den perfekte ansøgning, og hvad man for alt i verden bør undgå.

Første skridt er at læse stillingsopslaget grundigt igennem. Det rummer nemlig de første vigtige angivelser, fortæller Michael Dahl fra Stepstone, som rådgiver arbejdsgivere i at skrive stillingsopslag, som giver de rigtige ansøgere.

»Det vigtigste for at skrive en god ansøgning er at forstå, hvad virksomheden søger. Der er mange, som er fagligt kompetente, men virksomheden vil gerne vide, hvem af ansøgerne der virkelig har forstået firmaånden,« siger Michael Dahl.

Hans bedste råd er, at man skriver sin ansøgning i et sprog og en tone, som matcher jobopslaget. Hvis sproget er ungt og frisk, kan man skrive tilbage i samme stil. Hvis det derimod er formelt og sagligt, er det sikrest at svare tilbage i samme stil.

»Alt er tilladt, så længe man staver korrekt og ikke bruger smileyer. Hvis man lægger et billede ved, skal det være sobert. Det vil sige ikke nedringet eller et eller andet festbillede fra Roskilde Festivalen,« siger Michael Dahl.

Forstå omgangstonen

Som ansøger gælder det således om at aflæse virksomheden. Hvis man skriver til A.P. Møller-Mærsk, er det en god idé at vise, at man har forstået omgangstonen.

»Vi lægger mærke til, om ansøgningen er formuleret i et klart sprog med relevante overvejelser omkring, hvorfor vedkommende finder jobbet interessant. Det kan være i form af tanker, der relaterer sig til indholdet i jobbet, men det kan også være relevant at tilføje nogle betragtninger om det miljø, man skal arbejde i,« siger Senior Vice President Peter S. Linnemann.

Hos Enhedslisten på Christiansborg er omgangsformen mere uformel. Pressemedarbejder Mikkel Skov Petersen, som skal være med til at udvælge ansøgninger til en opslået stilling som pressemedarbejder, sætter pris på en ansøger, som tør pege på forbedringer.

»Det er et plus, hvis man sætter fingeren på, hvor man synes der skal gøres noget, og har nogle idéer. Det viser initiativ og kritisk sans,« siger Mikkel Skov Petersen.

Debat om artiklen:
For at kommentere skal du være logget på Facebook. Logges på via "Kommenter via...", genindlæs siden
12.03-2008 | 14:26 af (Slettet bruger)
Kommentar er blevet slettet.
 
25.03-2008 | 11:29 af (Slettet bruger)
Kommentar er blevet slettet.
 
13.02-2008 | 08:27 af Kim Zornig
Fængdende overskrift, men INTET indhold!
 
13.02-2008 | 10:03 af (Slettet bruger)
Kommentar er blevet slettet.
 
13.02-2008 | 13:23 af Danny Hedegaard
God artikel med en nyttig fakta boks!

Jeg kan tilføje for mit eget vedkommende at jeg formulerede en kortfattet struktureret  standardansøgning - den magiske "fylder mindre end eller max en A 4 side" - tilrettede den det specifikke jobopslag og eller den specifikke virksomhed så lidt sm muligt.

Separat oprettede jeg et jobsøgnings website på nettet hvor jeg modsat ansøgningen gav mig et frirum til at præsentere en mere personlig jobprofil plus en privat profil om mig selv og mine interesser.

Jeg refererede så blot til linket i ansøgningning, men lod det ellers være op til læseren at kigge nærmere på websitet eller helt ignorere det.

Under min ansøgningsproces har jeg oplevet det website som et aktiv.

Er en lavtkvalificeret og lavtuddannet arbejdstager - de fleste ledige stillinger krævede et uddannelsesniveau hvor det var udelukket at søge, eller også var det ufaglærte lavtlønsjob med en hyppig personaleomsætning.

De bedre stillinger hvor min profil og mit CV passede godt var der få ledige af.

Oplevede alligevel at et firma hvor jeg havde søgt uanmeldt, men hvor der som ventet ikke var en stilling til mig - de søgte typisk højere eller fagligt uddannede - de skrev at de fandt min profil spændende og at de ville gemme min ansøgning i 3 måneder - andre skrev hvor sandsynligheden for ansættelse også var små at de gemte min ansøgning i 6 måneder.

Processen endte lykkeligt med ansættelse i en af de få ledige stillinger hvor jeg reelt kunne komme i betragtning til andet end de mindst attraktive dårligst betalte udfaglærte jobs.

Ansættelsessamtalen var nærmest kun en overståelse af formalia i forbindelse med min ansættelse - intervieweren klappede med et lille smil på min sagsmappe og sagde - jeg ved jo hvad du har lavet - det er jo velbeskrevet.

Så min personlige erfaring er at - ja du skal følge standard formalia i din ansøgning sådan at du ikke trætter beslutningstageren med alt det som du tager dig frihed til at skrive på dit jobsøgnings website, men giver du beslutningstageren det frie til eller fravalg om han/hun ønsker at bruge tid på at læser nærmere på dit jobsøgnings website, så tror jeg at et godt website med et indhold der er udvalgt med omtanke kan forbedre dine muligheder for at få den stilling du søger?

Det er selvfølgelig vigtigt at websitet ikke er en kopi af en facebook eller chat profil, men at det istedet er en skræddersyet personlig præsentation - potentielt interessevækkende hos det menneske hvis indtryk af dig kan blive afgørende for din fremtid.

Et andet plus er at du kan blive fundet på søgninger og kontaktet - oplevede det selv, mens ingen arbejdsgiver overhovedet havde læst min profil på 5 jobindexsider på nettet inden at jeg deaktiverede dem fordi jeg havde fået nyt job.

Blot som et råd til dem der kunne tænke sig at prøve at gøre det samme som mig - kan du ikke selv oprette websitet så find en der kan - kunne ikke selv, men har en ven der er dygtig til det.

Er du lavtuddannet eller måske bogligt svag så gør som jeg alligevel - er selv fattig på kernekompetancer, men måske bedre til at kommunikere end en del andre på mit uddannelsesniveau?

Er det en barriere - så søg hjælp til det hos AF - din fagforening eller hos hvem du kan opnå assistance.

Det er min formodning at gjort rigtigt kan min strategi udgøre et plus for mange uanset om de er højt - lavt eller uuddannede når de søger et nyt arbejde?

Hvis min kommentar læses af en personaleansvarlig kunne jeg godt tænke mig en kommentar til det jeg her har skrevet - negativt eller positivt?

Mit råd står helt for egen regning og den positive erfaring gælder mig bekendt kun mig selv - har andre andre erfaringer end jeg?

Venlig hilsen

Danny Hedegaard
 
 
NYHEDSBREV
 
Interesserer du dig for nyheder om job og arbejdsliv, så prøv Avisen.dk's nyhedsbrev!
separator
Du kan naturligvis altid framelde dig igen, og vi deler ikke din mail med andre.
Læs vores forretningsbetingelser.
© Copyright 2013, Avisen Aps
Avisen.dk er ikke ansvarlig for indhold fra eksterne Internet sites