Sådan sikrer du dine adgangskoder på nettet

Vi danskere genbruger i stor stil vores passwords på forskellige websites. Men det er ikke en god idé, hvis de forkerte får fat i din kode.
Mere end halvdelen af danskerne bruger det samme kodeord til flere tjenester på internettet. Det er ikke altid en god idé.
Mere end halvdelen af danskerne bruger det samme kodeord til flere tjenester på internettet. Det er ikke altid en god idé. Foto: Colourbox/free

Navnet på dit kæledyr efterfulgt af dit fødselsår er et nemt kodeord at huske. Men det er ikke et særligt sikkert kodeord. Og særligt ikke, hvis du genbruger samme kodeord til både Facebook, e-mail og andre tjenester på nettet.

Så er det nemlig ganske let for en hacker at komme ind på alle dine konti, hvis bare en af dem bliver hacket.

Derfor er det en god idé at lave forskellige kodeord til alle de tjenester, du bruger på internettet.

Men så kommer den store udfordring. Det er ikke altid nemt at huske kodeord til Facebook, Twitter, LinkedIn, e-mail, App-store, Google-Play, Netflix, og så videre. Og så videre.

Men der findes flere digitale løsninger, der kan hjælpe dig med at huske dine mange forskellige koder. Og det kan være en god løsning, hvis det kniber med hukommelsen, siger chef for den danske afdeling af det internationale IT-sikkerhedssamarbejde CERT, DK-CERT, Henrik Larsen.

- Vi anbefaler, at man bruger en password-manager. Det er vigtigt, at man har forskellige passwords til forskellige steder. Hvis man bruger en password-manager, skal man kun huske et enkelt password, som man så kan lave stærkt og kompliceret, siger han.

En password-manager fungerer som et digitalt aflåst opbevaringsrum, der kan indeholde alle dine forskellige koder. Og hvis man overvejer, om man skal benytte sig af en digital husketjeneste, er der især en enkelt ting, man skal være opmærksom på.

- Jeg ville nok undgå produkter, der anvender en "cloud"-funktion til at opbevare kodeord, og i stedet vælge en løsning, der ligger lokalt på brugerens computer. Vi har ikke set eksempler på falske produkter endnu, men hvis det skulle ske, ville det nok være gennem en skyløsning, siger Henrik Larsen.

Han påpeger, at selv om man har set få eksempler på, at en password-manager er blevet kompromitteret, er det generelt en sikker måde at opbevare sine kodeord. Men hvis du ikke føler dig sikker ved at opbevare dine koder digitalt, har Henrik Larsen et par gode fif til, hvordan du kan huske kodeordene i hovedet.

- Jeg bruger sætninger eller linjer fra en sang, der er aktuel for mig for tiden. Så nynner jeg sangen for mig, når jeg skal huske kodeordet, siger Henrik Larsen.

Teknologi-mediet Gizmodo har lavet en liste over fem af de bedste digitale måder at opbevare dit kodeord.

1) I din browser. Moderne web-browsere, som f.eks. Google Chrome, Safari eller Firefox indeholder muligheder for at opbevare kodeord. Her skal du sikre, at din enhed er beskyttet af enten en master-key, som kun du kender.

2) "1Password". Programmet virker til Mac, Windows, iOS og Android. Opbevarer dine kodeord lokalt på din enhed. Al data gemmes bag en stærk kryptering.

3) "Dashlane". Programmet kan både opbevare kodeord og fungere som en online tegnebog. Gemmer dine data bag en stærk kryptering.

4) "LastPass". Indeholder mange af de samme ting som både 1Password og Dashlane.

5) To-trins bekræftelse. Kan slås til på Google, Facebook, Twitter og mange flere. Det betyder, at det kræver en ekstra bekræftelse, før der kan logges på dine konti fra en fremmed enhed.

Fakta:

- Ifølge en undersøgelse fra DK-CERT og Digitaliseringsstyrelsen bruger mere end halvdelen af danskerne det samme kodeord til flere tjenester på internettet.

- Kun 38 procent af alle danskere tager jævnligt en sikkerhedskopi af sine data.

- Sikkerhedskopier er et godt forsvar mod såkaldt "Ransomware," der tager dine personlige data som gidsel og kræver en løsesum for at frigive dem igen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.