Sådan scorer du de billigste flybilletter

Ruteflyselskaber har presset charterbranchen, så som forbruger er der fortsat god chance for at finde en billig flybillet hen over sommeren.
Charter- og ruteflyselskaberne prissætter deres flybilletter forskelligt, og derfor kan det være en god ide, at kigge i begge retninger, når man er på jagt efter den billigste flybillet. Artkivfoto.
Charter- og ruteflyselskaberne prissætter deres flybilletter forskelligt, og derfor kan det være en god ide, at kigge i begge retninger, når man er på jagt efter den billigste flybillet. Artkivfoto. Foto: Colourbox/free

Sommerferien nærmer sig, men det betyder ikke, at alle de billige flybilletter er revet væk.

Lavprisselskaber som Norwegian, Easyjet og Ryanair har de seneste år brudt charterselskabernes monopol på populære feriedestinationer som Tyrkiet, Grækenland og Spanien.

Derfor kan man som forbruger score sig et billigt flysæde til traditionelle feriedestinationer både hos ruteflyselskaberne og charterselskaberne.

- Charterselskaberne er blevet presset af konkurrencen fra ruteflyselskaberne de seneste år, og derfor er deres interesse i at sælge flypladser blevet større, hvorfor de også sælger deres flight only-billetter til langt mere attraktive priser, siger Ole Stouby, der er direktør for rejsesøgemaskinen travelmarket.dk.

Hos rejsebureauet Startour er der på hver afgang typisk 10 og 20 pladser reserveret til passagerer, som kun ønsker flybilletten og ikke vil have hotel med. Her bekræfter pressechef Nicolai Johnsen, at den øgede konkurrence afspejler sig i prisniveauet.

- Vi følger selvfølgelig med i, om der er mange konkurrenter, der har flyafgange til vores destinationer, og hvis mange vælger at flyve direkte og selv arrangere hotel, så falder den efterspørgsel vi har, og så regulerer vi automatisk priserne efter det, siger han til Ritzau Fokus.

Prissætningen på flybilletter er dog forskellig hos henholdsvis ruteflyselskaber og charterselskaber. Ruteflyselskaberne kører typisk kampagner og holder udsalg i januar og februar, hvor man derfor kan score sommerferiebilletterne billigt. Resultatet er, at mange af pladserne bliver booket tidligt, og at priserne i den efterfølgende tid vil stige mere og mere, jo nærmere man kommer afrejsedagen.

Omvendt er det for charterselskaberne. Fordi de fra start har købt og betalt for alle pladser på hele flyvningen, vil deres billetter typisk blive billigere, jo tættere man kommer på afrejse, fordi de frem for alt vil have alle pladser besat. Derfor fås flybilletterne ofte til en god pris hos charterselskaberne én til to måneder før afrejse, forklarer Ole Stouby.

Det illustreres tydeligt i et pristjek, som Dansk Flyprisindex har lavet. Ifølge pristjekket kan charterselskabernes flybilletter fra Aalborg til Kreta fås helt ned til 978 kroner, mens prisen hos ruteflyselskaberne Sas og Lufthansa er 3283 kroner.

Ifølge Ole Stouby kan man dog ikke udpege et bestemt tidspunkt, der bedst kan betale sig at booke billetten på.

- Det bedste råd er at slå til, så snart man falder over en god pris. For selvom billetterne kan nå at blive billigere, kan de også sagtens blive dyrere, for hvis vejret er dårligt, stiger efterspørgslen, forklarer han.

Det mærker man tydeligt hos Startour.

- Rigtig mange sidder på grund af det kolde junivejr og kigger på rejser for tiden. Så hvis man skal af sted i juli måned, skal man booke nu, for at få den bedst mulige pris. Allerede nu har vi solgt 15 procent flere rejser sammenholdt med samme tidspunkt som sidste år, så prisen stiger dag for dag, forklarer Nikolai Johnsen.

På rejsesøgemaskinen travelmarket.dk kan du få overblik over både charter- og ruteflyselskabernes afgange og priser i samme søgning.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.