Sådan reagerer dyr på solformørkelsen

Vil dyrene tro, at det er nat, når solen forsvinder? Ja - nogle vil. Især fuglene.
Det er slet ikke utænkeligt, at din hund vil reagere på dagens solformørkelse.
Det er slet ikke utænkeligt, at din hund vil reagere på dagens solformørkelse. SCANPIX arkiv

Vil hundene hyle, og fuglene gå til ro under solformørkelsen, der i disse minutter ruller ind over Danmark?

Det er der delte meninger om hos sagkundskaben.

I Norge tror TV 2 , at dyrene vil reagere. I hvert fald vil tv-stationens meteorolog Eli Kari Gjengedal have en hund med sig i billedet, når hun sender live, mens det storslåede naturfænomen rammer landet.

- Vi mennesker har rationelle forklaringer på, hvad der sker, når det bliver mørkt, men det har dyr ikke. Så de reagerer ofte med at blive forvirrede, ophidsede og bange, siger Eli Kari Gjengedal ifølge tv2.no.

Hunde og katte kan mærke det

Det samme mener professor i dyrevelfærd, Donald Broom, som Daliy Mail har talt med. Ifølge ham vil både hunde og katte kunne påvirkes af naturfænomenet.

- De vil bemærke, det bliver mørkt. Det kan være lidt foruroligende for dem. Hunde vil for eksempel sandsynligvis være mere opmærksomme på, hvad der foregår omkring dem mere end sædvanligt, siger professoren, der også mener, at landbrugsdyr, som går udenfor, vil reagere og måske søge ly for 'natten'.

Flagermus flyver på jagt

Ifølge det tyske nyhedssite dw.de har videnskaben observeret ret kraftige reaktioner hos dyr, der lever tæt på centrum for en solformørkelse. Her er det set, at bier og hvepse vender tilbage til deres stader, når solen forsvinder. Det hænder også, at myg kommer frem - hvilket de normalt først gør om aftenen.

I Mexico har man set flagermus flyve fra deres huler i den tro, at det er nat.

Flamingoerne tager en slapper

Til dansk TV 2 siger zoolog Mikkel Stelvig fra Zoologisk Have i København, at det nok er fuglene, der reagerer mest, når månen dækker for solen. Men det er slet ikke sikkert, de lader sig mærke med det.

- Fugle kommunikerer med sang og lyde på nogle specifikke tidspunkter, for eksempel tidligt om morgenen. Solsorte har også tendens til at synge mere, når det lige har regnet. Og fuglesang kan forstumme ret pludseligt, forklarer han til tv2.dk.

Hvis man er i Zoologisk Have fredag, foreslår zoologen, at man holder øje med flamingoerne, hvis man vil se, om dyrene reagerer på solformørkelsen. De synger ikke, men de lægger hovedet under vingen og hviler sig, når mørket falder på.

Men han tror ikke, at dyrene vil lade sig synderligt påvirke.

- Hvis solen blev slukket, og der blev bælgravende mørkt i fire timer, så ville vi nok se en adfærdsændring. Men ikke for et par minutter. Der skal mere til for at motivere dyr, siger han ifølge tv2.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.