Sådan rammer ny mæglerlov danske boligejere

Fra starten af det nye år gælder der nye regler for ejendomsmæglerne, der skal forbedre vilkårene for forbrugerne.
Ny ejendomsmæglerlov rydder op i virvaret af tilsendte papirer, og skaber bedre overblik for forbrugeren.
Ny ejendomsmæglerlov rydder op i virvaret af tilsendte papirer, og skaber bedre overblik for forbrugeren. Foto: SKAFTE RUMLE/free

Finansieringsforslag, køberrådgivning og bindingsperioder får kniven. Den nye ejendomsmæglerlov skærer ind til benet, og gør det lettere for både køber og sælger at finde ud af, hvad der er op og ned, når man skal sælge eller købe bolig.

Fra den 1. januar træder den nye lov om formidling af fast ejendom i kraft. Bl.a. bliver bindingen på seks måneder i formidlingsaftalen ophævet og gjort tidsubegrænset og det er ikke længere et krav, at der står brutto- og nettopriser i stillingsopslaget.

Samtidig skærer loven ned på de massive mængde af obligatorisk information og skal dermed skabe mere gennemsigtighed. Og det er der brug for, lyder det fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Man er endt i en situation, hvor vigtig viden går tabt i al den information, som loven kræver udleveret. Det har man ryddet op i og gjort det, der skal udleveres, mere relevant, så vigtige oplysninger omkring ejendommen bliver gjort tydeligere, siger chefjurist, Anders Palmkvist, til Newspaq.

Den nye lovgivning vækker glæde hos Forbrugerrådet Tænk, men de advarer, at man er måske gået for vidt i nedskæringen på informationen.

- Det kan være rigtigt, rigtig svært, at overskue de oplysninger man får, men der er også punkter, hvor man er gået lidt for vidt. Vi synes blandet andet, at det er ærgerligt at mæglerne ikke længere må beregne brutto- og nettoudgifter for køberen, siger vicedirektør Vagn Jelsøe til Newspaq.

I den nuværende lovgivning har mægleren pligt til at rådgive potentielle købere om relevante forhold om ejendommen, byggeteknisk gennemgang samt beregning af brutto- og nettoudgifter. Men i den nye lovgivning er der skruet ned for pligten til rådgivning. Det støttes dog af Dansk Ejendomsmæglerforening.

- I loven, som den er i dag, er der en rådgivningspligt i forhold til køberen, der gør, at mange tror, at mægleren er en mellemmand, der varetager begges interesser. Det er han ikke. Derfor er det blevet gjort klart med den nye lovgivning, at mægleren arbejder for sælgeren, og det er vigtigt, at køberen finder sin egen rådgiver, fortæller Anders Palmkvist

Og det er noget, man har efterlyst hos Forbrugerrådet.

- Det er et godt tiltag, og det er noget, der har været brug for. For man kan komme til at brænde sig gevaldigt, hvis man tror, at man kan have fortrolige samtaler med mægleren om pengebeløb, som man ikke vil have når sælgerens ører, siger Vagn Jelsøe.

Han og resten af Forbrugerrådet havde dog håbet på, at lovgiverne havde kigget på det store billede.

- Loven har været et kludetæppe, så det er godt, at det bliver skrevet sammen. Vi havde dog håbet, at man havde kigget lidt mere overordnet på hele ejendomsmarkedet, og ikke kun på mæglerne, lyder det fra vicedirektøren.

Ifølge boligsiden bolia.dk er der i øjeblikket 72.047 boliger og grunde til salg i Danmark.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.