Sådan påvirker manglende søvn din hjerne

Hvis du ikke får nok søvn, kan din hjerne faktisk skrumpe.
Colourbox

De fleste ved nok godt, hvor meget en nat med dårlig søvn kan påvirke. God søvn er nemlig vigtig for kroppen, og nu tyder ny forskning på, at dårlig søvn faktisk påvirker vores hjerne på en meget direkte måde.

En undersøgelse publiceret i onlineudgaven af Neurology viser, at der faktisk er en sammenhæng mellem søvnproblemer og hjernevolumen, skriver CNN.

Forskerne undersøgte 147 personer mellem 20 og 84 år, og de foretog to MRI-skanninger af testdeltagerne. Den første skanning blev udført, inden de fik et spørgeskema om deres søvnvaner. Den anden skanning blev foretaget efter 3 ½ år. 35 pct. af de adspurgte deltagere opfyldte en række kriterier for dårlig søvn, og med skanningerne kunne forskerne konkludere, at deltagerne med søvnproblemer havde et hurtigere fald i hjernens størrelse end de deltagere, der sov godt. Og resultatet var mere markant hos dem, der havde rundet 60 år.

Her er 10 advarselstegn, der tyder på demens. Læs mere soendag.dk

Kan føre til Alzheimers og demens

Det er dog ikke den første undersøgelse, der viser noget om, hvor store konsekvenser søvnmangel har for hjernen.

Faktisk har forskning tidligere vist, at det kan føre til lidelser som Alzheimers og demens.

’Dårlig søvn kan påvirke vores immunforsvar, vores kardiovaskulære system, vægt og selvfølgelig hukommelsen. Men vi ved stadig ikke hvorfor. Undersøgelser har vist, at dårlig søvn kan føre til, at ophobninger af protein angriber hjernecellerne. Men vi forsøger stadig at sætte puslespillet sammen, forklarer Neal Maru, der er neurolog og søvnekspert og som ikke har noget med undersøgelsen at gøre.

Mange kvinder kender ikke til disse fem kræftsymptomer. Læs hvilke på Q.dk

Bedre søvnvaner kan være svaret

Forskerne har dog et enkelt problem. De ved ikke, om den dårlige søvn er en konsekvens af ændringerne i hjernestrukturen – eller omvendt.

’Der findes effektive behandlinger for søvnproblemer, så den fremtidige forskning skal teste, om en bedre søvnkvalitet kan forsinke hjernens volumentab. Hvis det er tilfældet, kan en forbedring af folks søvnvaner være en meget vigtig faktor i forhold til at øge hjernesundheden, forklarer Claire Sexton, der er forfatter til studiet fra University of Oxford.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.