Sådan overlever du jul hos svigerfamilien

Du elsker ikke din svigerfamilie ligeså højt som din kæreste. Men julen skal holdes med dem. Læs, hvordan du klarer dig igennem uden de store problemer.
Bliver du træt bare ved tanken om at holde jul med svigermor? Så er der hjælp at hente her.
Bliver du træt bare ved tanken om at holde jul med svigermor? Så er der hjælp at hente her. Colourbox

Marie Tromborg Petterson, Aller Media

Julen er over os, og hyggen spreder sig hastigt over landet. Familien er samlet, stearinlysene er tændt, og samtalen flyder uproblematisk omkring bordet. Du deltager bare ikke så meget i den, for i stedet for at være sammen med din egen familie spenderer du juleaften sammen med svigerfamilien.

Hvordan kommer du igennem juledagene uden større problemer? Psykolog Peder Kjøs kommer her med nogle gode råd, der kan styre dig udenom problemer og give dig en god oplevelse hos svigerfamilien.

Få gode råd til, hvordan du får et lykkeligt ægteskab, på Femina.dk

Vær generøs

Hvis du bliver irriteret på nogle eller noget, så hold det for sig selv. Din mand er glad for at være sammen med sin familie, og der er bestemt ingen grund til at give ham dårlig samvittighed eller onde griller.

For så bliver hans mor også bekymret og ked, og det betyder at hans far bliver irriteret, og så er der faktisk ikke meget hygge over julen mere.

– Det er vores sociale ansvar som voksne mennesker at opføre os både høfligt og ordentligt, selvom vi måske ikke har lyst til at være sammen med de mennesker, vi er sammen med. Du er nødt til at være generøs og tænke stort, siger Peder Kjøs til kk.no.

Læs på Femina.dk, hvorfor tv-vært Maria Yde kalder sit ægteskab for arrangeret

Accepter at de ikke er det bedste selskab

Husk, at din mand formentlig sætter stor pris på at være sammen med sin familie. Så for hans skyld må du samle dig om at være sød og snakke med nogen, der ikke interesserer dig i et par timer.

– Din mand vil sætte meget stor pris på din indsats. Og det kan hjælpe dig til at tolerere samvær med svigerfamilien at tænke på, hvor meget din kæreste vil sætte pris på det, siger Peder Kjøs.

Få de bedste tips til, hvordan kvinder skal kysses, på Femina.dk

Sammenlignet med eks’en

Selvom du skal opføre dig så eksemplarisk som muligt, så skal du ikke finde dig i alt. Hvis du føler dig uønsket eller kritiseret, må du trække en grænse.

– Du skal sige fra, hvis svigerfamilien gør noget, der er direkte uforskammet eller ondt. Hvis dine svigerforældre konstant stikker til dig og signalerer du ikke er god nok eller sammenligner dig med din mands eks’er, så skal du sige fra, siger Peder Kjøs.

Fem gode råd:

  1. Bid irritationen i dig for din mands skyld.
  2. Gem konflikter til en anden gang. Hold samtalen mere enkel og overfladisk
  3. Hold igen med alkoholen. Det er lettere at miste kontrollen og blive irriteret, hvis man er fuld.
  4. Tag en time-out. Gå en tur eller leg med børnene, hvis der er sådan nogen.
  5. Husk at julen ikke varer lige til påske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.