Sådan overlever dit parforhold ferien

For nogle par ender sommerferien i et besøg hos en parterapeut eller en decideret skilsmisse. Her får du fem gode råd til, hvordan du kan redde dit forhold.
Det kan være en prøvelse at være sammen med partneren i flere uger i træk, hvis forholder i forvejen knager.
Det kan være en prøvelse at være sammen med partneren i flere uger i træk, hvis forholder i forvejen knager. Foto: SCANPIX arkiv

Redigeret af webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Sommerferien står for døren, og det samme gør læsevis af tid sammen med familien. Men lige meget, hvor ferien foregår, så er ferie ikke altid lig med hygge og kvalitetstid. Sommerferien kan let ende i skænderier, kriser i parforholdet og uudholdelige timer sammen med dem, man egentlig burde holde af.

Kys gør dig sund: Se listen over de sunde fordele på Soendag.dk

Skal vi overhovedet holde ferie sammen?

Når den lange ferie for nogle resulterer i knas i forholdet eller en skilsmisse, var det måske bedre, hvis vi slet ikke holdt ferie sammen? Det har SØNDAG spurgt parterapeut Katrine Axholm om:

– Nej, selvfølgelig skal vi holde ferie sammen med dem, vi holder mest af. En ferie bekræfter. Problemerne er der jo alligevel, de bliver bare tydeligere i sommerferien. Til hverdag er livet indrettet, så arbejdet automatisk giver os pauser fra hinanden. Men i ferien bliver vi for alvor konfronteret med os selv og hinanden. De ting, der ligger og ulmer under overfladen, kommer op, når vi er uden pusterum fra hinanden, siger hun.

Se også:

Hun opfordrer os til at se sommerferien som en mulighed for at nå et spadestik dybere i parforholdets problematikker. Stille sig selv den opgave, at hver gang man irriteres over den anden, skal man undersøge, hvad det var, der tændte den røde lampe.

Læs på Soendag.dk, hvordan rødvin giver dig et bedre sexliv

Her får du Katrine Axholms fem tips, der kan redde din sommerferie:

1. Forhold dig til virkeligheden
Børn slås. Det regner. Nogle surmuler. Bøfferne brænder på. Lad dig ikke slå ud af realiteter, som du ikke har indflydelse på. Sørg i stedet for at slappe af. 

2. Den, der har behovet, har ansvaret
Du har altid selv ansvaret for at skaffe dig det, du har brug for. Hver gang du er utilfreds, så spørg dig selv: Hvad har jeg selv bidraget med, for at dette her skulle være hyggeligt? Spørg efter de ting, du ønsker direkte og uden at anklage. Hvis tingene stadig ikke bliver, som du ønsker, så find en løsning, hvor du ikke behøver andres medvirken. 

3. Vær ærlig
Hvis manden er sur, så lad ham være sur. Man kan ikke hygge sig på kommando. Hvis det er dig, der er kilden til den dårlige stemning, så sig det, som det er: Jeg er i dårligt humør, og det vil sikkert hjælpe, hvis jeg får lov at … ikke noget med at lægge skylden over på omgivelserne.

4. Tag ved lære af sidste års fejltrin
Tag ansvar for det, der er gået galt. Indrøm, at turen blev alt for lang, og alle blev overtrætte. Konflikter og fiaskoer er ikke ensbetydende med, at alt er forkert. Hvis besøget hos svigerforældrene som regel ender i frustration over alt for forskellige levemåder, så prøv at lave om på de praktiske forhold. Book jer f.eks. ind på et pensionat. Hvis ikke man melder ærligt ud, mister man lysten til at være sammen.

Sommerferie til søs? Læs om den svenske skærgård: Søndag.dk giver dig tips

5. Tag tingene i opløbet
Forhold dig åbent overfor, at man hele tiden må justere sine planer og vær smidig. Snak om tingene undervejs. Hvis det er farligt at være uenig, er det tegn på, at der er noget at arbejde med! At parforholdet er ved at blive mere partnerskab end ægteskab. Man er nødt at have åbenhed, hvis man vil have nærhed.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.