Sådan optør du juleanden
Er du i tvivl om, hvor lang tid det tager julegåsen at tø op, og om juleanden skal tø op ved stuetemperatur eller i køleskabet. Få svarene her – og få et tip til hvordan du laver den bedste sovs til juleaften
Uhm, andesteg. Men hvordan tør man den op? Og hvor længe?


Juleaften står for døren og traditionen tro bliver der rigtig mange steder i landet serveret fjerkræ.

Men hvordan er det nu med juleand og gåsen? Hvor lang tid inden juleaften skal de tages op af fryseren? Og hvor langt rækker en gås på fem kilo?

Det har vi bedt Lone Hedegaard, der sammen med sin mand ejer gården Gothenborg, hvor de opdrætter fjerkræ – heriblandt gæs og ænder, om at svare på.

Sådan sikrer du dig, at kartoflerne bliver brune, sovesen ikke skiller og sværene på flæskestegen bliver sprøde. Få alle de gode råd her!

Lones tip til optøning af fjerkræ

- Du skal tø dit kød langsomt op. Optøs det ved stuetemperatur, så løber saften – og dermed smagen – ud af det.

- Skal I have and, så tag den op af fryseren, to dage før den skal steges, og læg den i køleskabet – eller stil den udenfor i en termokasse, hvis temperaturen er til det.

Få opskriften på den perfekte julemiddag - langtidsstegt and med sovs og brunede kartofler

- En gås, som jo er større, skal tøs op tre dage før stegning.

Rækker en fem kilo tung gås seks voksne?

- Ork ja… der er rigeligt til alle, lyder det prompte svar fra Lone Hedegaard.

Af Rikke Hast, redigeret af webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.