Hvert år hungrer sommerelskende danskere efter friske jordbær og asparges-sæsonen, men når først alle de lækre, danske råvarer springer ud, ender mange med at lave den samme kedelige salat igen og igen.
Det er nemlig svært at prøve nye fødevarer af første gang, men sådan behøver det ikke være, oplyser Mette Løvbom, der skriver salattosen.dk (salattøsen) - en hjemmeside med alverdens salater til inspiration for andre.
- Det er meget, meget sjældent at jeg bruger ting som icebergsalat eller tomater i mine salater, jeg tænker helt andre baner, fortæller hun til Ritzau Fokus.
For mig at se, skal en salat have sødme, knas og bid, så jeg bruger altid ristede nødder og lækre bær i mine salater, fortæller Mette Løvbom.
Samtidig fortæller hun, at man ikke skal være bange for at tilberede nogle af delene i en salat.
- De skønne råvarer, der er i sæson, er lækre rå, men man skal ikke holde til tilbage fra at riste nødder eller blomkålsbuketter på panden, jeg elsker eksempelvis grillet spidskål, forklarer Løvbom.
Og netop på grillen er der rig mulighed for at øge sundheden på sommermaden, hvis altså man kan undgå at marinere sit kød i sukker eller branke det helt sort.
- Mange præproducerede marinader har et højt indhold af sukker, og sukker over hård varme er slemt til at branke kødet, fordi det karameliserer overfladen, fortæller Anders Jensen, fra det danske grill-landshold.
Vil man gerne grille sit kød uden at branke det, kan man gnide grillristen med et halvt løg, æble, citron eller sågar en kartoffel. Grøntsagerne lægger en hinde på risten, så kødet lettere slipper den igen, og man slipper for at bruge for meget sukker eller olie, der kan få flammerne til at stå op om kødet, hvis den drypper ned på kullene.
- Det er lidt en mandeting, når man drukner kødet i alle mulige marinader. Faktisk synes jeg, det bedste du kan gøre for et stykke kød på grillen er at give det salt og peber, afslører Anders Jensen.
Landsholdsgrilleren afslører, at han fortrækker at grille et stykke kød direkte over briketterne til det har fået en lækker stegeskorpe på begge sider, så lægger han det væk fra den direkte varme og giver det salt og peber, mens det lige så stille steger færdigt her.
Mette Løvbom elsker grill-vejr, og peger på både majskolber, asparges, spidskål og auberginer som oplagte grøntsager til grillen i sommervarmen.
Fakta:
Grillet salat med tre råvarer:
Skær et spidskål ud i kvarte, smør dem let i olivenolie uden at det drypper og grill dem så ved høj varme, til det yderste lag er godt sort. Blend en pesto af olivenolie, toppen af en porre og en håndfuld peanuts. Pil det sorte af spidskålen og vend resten af kålbladene i pestoen, drys med salt og peber og server straks.
Kilde: Mette Løvbom
Gode råd til grillen:
- Lav både et område med direkte og et område med indirekte varme, så du kan styre, hvor hårdt du griller maden.
- Undgå for meget sukker eller olie over den direkte varme.
- Gnub eventuelt rødløg, citron, æble eller kartoffel på risten, så kødet slipper nemmere.
- Steg kødet over direkte varme først, men flyt det over til den indirekte varme, inden det branker og lad det grille færdigt hér.
Kilde: Anders Jensen, medlem af grill-landsholdet.
/ritzau/FOKUS