Af Rikke Hast, redigeret af webredaktionen, SØNDAG, Aller Media
Ingen god julemenu uden den gode brune sovs. Sådan er det bare. Men hvordan er det nu med den brune sovs? Hvordan bliver den så god så lækker, at gæsterne ikke kan holde sig fra den?
Det har vi bedt Lone Hedegaard, der sammen med sin mand ejer gården Gothenborg, hvor de opdrætter fjerkræ – heriblandt gæs og ænder, om at svare på.
Få opskriften på den perfekte julemiddag - langtidsstegt and med sovs og brunede kartofler
Og ifølge Lone Hedegaard ligger hemmeligheden bag en god sovs i fonden.
– Det handler om saft og kraft, og det findes i en god fond. Nogle gange får man ikke nok fond ud af stegningen af en eller to ænder, men man kan sagtens blande andefonden med fonden fra måske en flæskesteg. Det giver en supergod sovs, lyder rådet fra Lone Hedegaard.
Sådan sikrer du dig, at kartoflerne bliver brune, sovesen ikke skiller og sværene på flæskestegen bliver sprøde. Få alle de gode råd her!
Frys fond ned i løbet af året
Alternativt kan man gemme fond i fryseren i små plastikbøtter, når man i årets løb har fond tilovers.
- Ofte steger man jo and eller steg uden at skulle lave sovs, og den fond, man får ud af det, skal man endelig ikke smide ud. Frys den hellere ned i små plastikbøtter – den er guld værd, når man en dag skal lave en supergod sovs, siger hun.
Kål er også en fast bestanddel af menuen juleaften. Men hvor meget kål spiser vi danskere egentlig? Få svaret her!