Sådan lærer du dine børn om penge

Allerede når dit barn skal puste seks lys ud på lagkagen, skal du begynde at puste økonomisk sans ind i barnets hoved. Ser her hvordan.
Sparegrisen er et godt middel til at lære dit barn at spare op. På den måde bliver pengene mere håndgribelige og ikke så abstrakte, som hvis de bliver sat på en bankkonto. For at sætte lommepengene i system kan du lave en liste over opgaver, der skal laves, og lade barnet tage ansvar for dem.
Sparegrisen er et godt middel til at lære dit barn at spare op. På den måde bliver pengene mere håndgribelige og ikke så abstrakte, som hvis de bliver sat på en bankkonto. For at sætte lommepengene i system kan du lave en liste over opgaver, der skal laves, og lade barnet tage ansvar for dem. Foto: Monkey Business Images/Colourbox/free

Hvornår skal du give dit barn lommepenge - og hvor mange? Hvordan forklarer man bedst børn, at de skal spare op, før de kan få den Barbie eller bil, de ønsker sig?

Der er mange spørgsmål, som man forælder kan være i tvivl om, når det kommer til økonomi og børn. Men jo tidligere, du begynder at tale med dine børn om penge, desto bedre.

- Seks år er en passende alder at starte i, men det handler også om barnets udvikling. Lige så snart, de begynder at spørge om noget, der relaterer til penge eller forbrug, kan man begynde at snakke med dem om det, siger Lars Baadsgaard, testøkonom på magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge, til Newspaq.

Han understreger, at du selvfølgelig ikke skal starte med at snakke om økonomiske problemer med dit barn. Begynd i stedet med at forklare, at ting koster penge - og at man ikke behøver at bruge alle pengene på en gang.

- Sparegrisen er rigtig god til at putte alle de penge, man får i julegave eller børnefødselsdag i. Og så kan man lære børnene, at pengene ikke forsvinder, men at man kan spare op og købe mere eller større ting senere, siger han.

Er din egen pung løbet tør for småmønter, som barnet kan øve med, findes der flere virtuelle mønter, der kan bruges til formålet. Både Danske Bank og Spar Nord har udviklet spilprogrammer til børn, hvor de lærer at koble mønter med varer og på den måde selv lærer at betale - allerede fra børnehavealderen.

- Spillet giver børnene en fornemmelse af pengestørrelse og at en liter mælk for eksempel koster mindre end en ny bil, siger Leif Lind Simonsen, pressechef i Spar Nord, til Newspaq.

Spillet "Småpenge" kan hentes til iPaden, og guider børnene ind i en købmand, hvor man kan købe forskellige varer til forskellige priser. Her skal børnene selv finde de virtuelle mønter frem, så det passer til prisen.

I den virkelige verden mener Lars Baadsgaard, at det kan være en god idé at give dine børn lommepenge, mod at de hjælper til i huset. Start med at give de seks til syvårige omkring 10 kroner om ugen, og skru op for beløbet, når børnene bliver ældre og kan hjælpe mere til. Opgaverne kan for eksempel være at fylde elle tømme opvaskemaskinen, skovle sne og feje fortovet.

- Når børnene bliver 12 til 15 år, kan man godt give et lidt flottere beløb, hvis børnene selv skal betale tøj, sko og biografture, siger han.

Specielt hvis dit barn gerne vil have lidt dyrere tøj eller en mobiltelefon, kan det ifølge ham være en god idé at hjælpe dem med at spare op i længere tid, og selv lade dem betale for de ting, de gerne vil have. Så bliver det senere lettere for dem at spare op til eksempelvis husleje, når de flytter hjemmefra.

Lars Baadsgaard vil ikke fastsætte et beløb, der skal gives i lommepenge, men råder forældrene til at se på, hvor meget børnene selv skal betale og så rette pengene ind efter det. Han advarer dog om, at det ikke bliver et lønforhold, hvor forældrene bliver chefen og barnet den ansatte.

Fakta om børn og økonomi

- 6 ud af ti børn aldersgruppen 6 til 17 år får lommepenge af deres forældre. Unge mellem 12 og 14 år får i gennemsnit 194 kroner om måneden og knap halvdelen af børn mellem 5 og 7 år får over 22 kroner om ugen. Godt 7 ud af ti forældre giver pengene fast, mens resten giver efter behov.

- To ud af tre unge mellem 13 og 17 år har inden for det seneste år haft et fritidsjob. Samtidig svarer 79 procent, at de forventer at skulle yde noget i bytte for deres lommepenge. 86 procent af de børn, der får lommepenge sparer op.

- Når barnet fylder 13 år, er det muligt at oprette en konto i banken til lommepenge eller opsparinger og få et hævekort. Som 15-årig kan barnet også gå på netbank.

Kilde: Penge- og Pensionspanelet og Danske Bank

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.