Sådan lærer du at holde fast i dine beslutninger

Er du vægelsindet og har svært for dig at tage beslutninger og stå ved dem? Sådan lærer du at tage holdbare beslutninger.
Det er vigtigt, at du har både sind og krop med i dine beslutninger, siger coach.
Det er vigtigt, at du har både sind og krop med i dine beslutninger, siger coach. Foto: SCANPIX arkiv

Af Annette Aggerbeck, Q, Aller Media

Er du så bange for at træffe en forkert beslutning, at du nærmest helt lader være og blot lader livet køre af sted med dig? Eller tager du konstant beslutninger, som du alligevel ikke evner at holde ved, og derfor ender tilbage i gamle vaner?

Ifølge erhvervs- og stresscoach Gitte Langkjær Lund, så kræver det, at du kender dig selv ret godt, hvis du skal tage en beslutning, der er den rigtige for dig. Mange af os er så vant til at tage hensyn til andre i vores dagligdag, at vi helt glemmer at lytte til os selv.

- Mange ved godt, hvad de ikke vil, men de har ikke gjort sig klart, hvad de rent faktisk vil i stedet for. Når man ikke ved, hvor man er på vej hen, kan man ende i noget, der er lige så dårligt som dét, man vil væk fra, så motivér dig selv endnu mere ved også at finde ud af, hvad du vil, siger Gitte Langkjær Lund.

Magasinets Q’s læsere afslører: Vores livs sværeste og bedste beslutninger

Du skal være bevidst om dine handlinger

Det er også vigtigt, at vi begynder at forstå, hvorfor vi gør, som vi gør. Mange af vores handlinger er nemlig ubevidste og sker på automatpilot.

- Hvis du gerne vil leve sundt, men spiser jordbærkage hver dag, så er det, fordi du dybest set hellere vil spise jordbærkager, men ikke er bevidst om det. Når vores ubevidste sind ikke er i overensstemmelse med det bevidste sind, vil det ubevidste sejre. Der kan også være noget vanemæssigt i at gøre noget, der saboterer din beslutning. Der er derfor guld i at finde ud af, hvorfor vi gør noget ubevidst, fordi vi så får mulighed for at erstatte automathandlingerne med nogle bevidste valg, siger hun.

Kend dine bevæggrunde

Vaner kan godt ændres, hvis vi virkelig vil, og hvis vi koncentrerer os om det og fastholder vores motivation. Vi skal derfor vide, hvorfor vi gerne vil ændre noget.

- En ting er at vide, at du gerne vil leve sundt – noget andet er at vide, hvorfor du egentlig ønsker det. Hvad er den bagvedliggende årsag? For nogle mennesker kan det handle om eget velbefindende, mens det for andre handler om at leve længe nok til at opleve sine børnebørn. Det er vigtigt at kende sit ’hvorfor’, fordi det er med til at holde os motiverede, siger Gitte Langkjær Lund.

Derfor tjener kurvede kvinder mere end slanke kvinder

Træf beslutninger med hjertet

Du ved, at du har truffet den rette beslutning, når du får en god følelse i maven bagefter, forklarer coachen.

- Du kan mærke i din krop, når en beslutning er den rette for dig. Det kan føles som velbehag eller måske lige så dejligt som en forelskelse. En beslutning truffet med hjertet vil du sjældent fortryde. Det handler om at få dit hoved og dit hjerte til at stemme overens, og det gælder, uanset om dit mål er at opnå indre ro, mere sundhed, et nyt job eller noget andet, siger Gitte Langkjær Lund.

Både hoved og kroppen med

Det er vigtigt, at du har både krop og sind med, når du beslutter dig. Når beslutninger ikke bliver til noget, skyldes det typisk, at vi enten er domineret af vores tanker eller vores følelser.

- Hvis du er meget oppe i dit hoved i din beslutningsproces, kan det være gavnligt for dig at få kontakt til kroppen. Det er nemlig dine tanker og følelser, der motiverer dig til at nå dit mål, også når det er svært undervejs. Det er derfor en god idé at forestille dig, hvordan det vil føles, når du har effektueret din beslutning, og så huske den gode følelse. Ønsker du for eksempel at tabe dig, så begynd med at forestille dig, hvordan det vil føles at være slank, eller ønsker du mere ro i hverdagen, så forestil dig et liv med færre aftaler og pligter, siger coachen.

Det siger din placering i søskendeflokken om dig

Der skal arbejdes for at nå målet

Er du derimod meget styret af dine følelser, får du typisk ikke tænkt nok over, hvordan du vil føre din beslutning ud i livet. Du mærker måske en dag, at du ikke kan holde dig selv ud mere, og så kaster du dig hovedkulds ud i en slankekur, men giver op efter kort tid. Det kræver naturligvis både ressourcer og vedholdenhed at arbejde mod dine mål, når du har truffet en beslutning.

- Samtidig er det vigtigt at være klar over, at det tit er de små beslutninger i hverdagen, der bringer os derhen, hvor vi gerne vil være. Og husk, at fordi en beslutning føles rigtig i dag, er det ikke sikkert, at den også er det senere. Mind dig selv om, at du altid kan træffe et nyt valg, siger Gitte Langkjær Lund.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.