Sådan låner du penge af venner og familie

Når banken smækker kassen i, er familie og venner ofte den bedste låneløsning. Se her, hvordan I undgår, at pengene ødelægger jeres forhold.
Der er ofte gæld til venner og familie på listen, når gældsplagede danskere søger rådgivning hos for eksempel Forbrugerrådet Tænks rådgivning.
Der er ofte gæld til venner og familie på listen, når gældsplagede danskere søger rådgivning hos for eksempel Forbrugerrådet Tænks rådgivning. Lærke Posselt/POLFOTO/Arkiv

Der bør ikke være penge mellem venner, siger man.

Men når dagpengene løber ud, og udgifterne løber løbsk, så ender mange med at låne hos venner og familie. Det viser en rundspørge fra HK.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé, for det kan spare de ramte for de meget høje renter på det sorte lånemarked for kviklån, mener Annette Mathiasen, der er projektleder Forbrugerrådets Gældsrådgivning.

Men vil man passe godt på, at pengene ikke ødelægger venneforholdet eller familien, er der nogle ting, man selv kan gøre.

Annette Mathiasen anbefaler, at man får papir på lånet.

Skriv ned, hvad der er lånt, og hvordan afdragsordningen er. Hvilke rater skal betales hvornår, og hvornår skal lånet være betalt tilbage.

”Så udgår man også den svære klemme, hvor man skal bede en ven om at få sine penge tilbage,” siger hun.

Går det helt galt med tilbagebetalingen, og man ikke kan finde en løsning sammen, kan man faktisk tage også venner og familiemedlemmer i fogedretten, hvis man kan bevise, at man har lånet dem penge. Det kan være ved et vidne eller en kontoudskrift, der viser, man har overført beløbet.

Men udover de menneskelige omkostninger, er der udgifter ved en tur i fogedretten.

”Det kan ikke betale sig ved mindre beløb, og ofte er man også tilbageholdende med det, fordi det vil skubbe den gældsramte ven eller familiemedlem endnu længere ud i problemer,” siger Annette Mathiasen.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.