Sådan kommer du sund gennem julen
Vil du undgå, at julen betyder ekstra kilo på vægten, så læs med her hvor du får 11 tips til at komme sund gennem julen
Spis frugt i stedet for konfekt og kage, lyder et af rådene. Og gå nogle lange ture med familien, nu hvor du har fri.
Spis frugt i stedet for konfekt og kage, lyder et af rådene. Og gå nogle lange ture med familien, nu hvor du har fri. Colourbox


Lene Kjældgaard, Søndag, Aller Media

Et stykke konfekt her, et glas gløgg der – og pludselig sidder man 2. juledag med bukser, der strammer og lidt ekstra fylde i kinderne. Ernæringsekspert Marie Steenberger og træningsvejleder Birgitte Nymann giver dig deres bedste råd til, hvordan du styrer uden om alt for mange af julebordets fristelser og får dyrket motion mellem hyggestunderne.

Synes du det er svært at få tid til motion i løbet af en travl dag, så få gode tips på søndag.dk

SPAR PÅ FEDTET

- Det er især fedtet, der giver os de mange ekstra kalorier, så du kan f.eks. vælge nogle lidt mere magre udskæringer af flæskestegen i stedet for den klassiske udskæring uden, at det betyder ret meget for smagen. Svinekammen er f.eks. mere mager end nakkekammen og har stadig svær på. På den måde får du mere kød og mindre fedt og kan spare nogle kalorier, siger Marie Steenberger.

UD OG GÅ

- Kom ud og gå så langt, du overhovedet kan. Gå, når du juleshopper, når du skal på arbejde eller stil bilen lidt længere væk og gå det sidste stykke. Gå en tur i frokostpausen og gå til julefrokosten. Jeg synes, at motionsformen gang bliver meget undervurderet, fordi der er så meget fokus på løb. Det giver en rigtig god forbrænding at gå fem kilometer om dagen, du får frisk luft og lys – og du behøver ikke engang klæde om til træningstøj, siger Birgitte Nymann.

VÆK MED SKINDET

- Andekød er i virkeligheden lige så magert som et stykke kyllingekød, men det sprøde, lækre andeskind er fyldt med fedt, så du kan med fordel tage andeskindet af og nøjes med at spise kødet. Så får du det samme antal kalorier, som hvis du spiste et stykke kylling, siger Marie Steenberger.

DET GODE KVARTER

- Find et 15 minutters træningsprogram eller find nogle øvelser, som tager dig 15 minutter at lave hver dag. Enhver kan finde et kvarter i en travl dagligdag til at lave nogle simple øvelser, der ikke kræver specielle redskaber, som man både kan bruge derhjemme, og når man er på besøg hos familien, siger Birgitte Nymann.

SUNDERE KARTOFLER

- Hvis du gerne vil have både hvide og brune kartofler, kan du spise færre brune kartofler og dermed spare på kaloriesiden ved at gøre fordelingen lidt anderledes, end du måske normalt ville gøre. Når du laver brune kartofler, kan du også spare på sukker og smør ved at skylle kartoflerne, lige inden de ryger på panden. Det får sukkeret til at fordele sig finere på kartoflerne, så de ikke ligger og søber så meget. På den måde undgår de at få så tykt et karamellag på sig, siger Marie Steenberger.

Hvide og brune kartofler og rødkål hører sig juleaften til. Her får du opskrifter på alle tre ting. Læs mere på søndag.dk

SOV GODT

- Nu, hvor du har et par ekstra fridage i julen, så prioriter at få sovet nok. Alt for mange kvinder sover for lidt i det daglige, hvilket giver en øget trang til at spise og giver kroppen en mindre tid til at restituere. Vores appetit bliver væsentlig større, når vi ikke sover nok, så hvis du sørger for at passe din nattesøvn, er du knap så sulten – og dermed er det også nemmere ikke at spise for meget julemad. Du får i øvrigt også mere lyst til søde sager, når du ikke sover nok, ligesom du ikke har energi til at træne. Så giv dig selv lov til at gå tidligere i seng indimellem, når det er vinter og i juleferien, så du får mellem syv en halv og ni timers søvn, siger Birgitte Nymann.

RØDKÅL

- Lav en frisk rødkålssalat i stedet for den traditionelle julerødkål. Lav den med rå rødkål og de samme ingredienser: appelsiner, valnødder, lidt citron og olivenolie i stedet for andefedt. Det giver en sund, frisk salat, der passer godt sammen med de andre fede ting på bordet. Du kan også lave en grønkålssalat med en mager yoghurt- eller skyrdressing som alternativ, siger Marie Steenberger.

SOVS SKAL DER TIL

- Den klassiske opbagte sovs lavet på mel, smør og mælk eller fløde, kan i stedet laves på en bouillon fra stegen, hvor du tager stegeskyen fra anden, suger fedtet ud, spæder op med bouillon eller vand og jævner med Maizena, siger Marie Steenberger.

TYG MADEN GRUNDIGT

- Maden skal være lige så flydende som vand, før vi synker den, for at den kan blive optaget i kroppen. Fordøjelsen skal på hårdt arbejde, hvis du ikke tygger maden ordenligt. Desuden får du frigivet flere smagsnuancer fra maden, når du tygger den ordenligt og bliver derved mæt hurtigere, siger Birgitte Nymann.

Kan du alligevel ikke undvære den klassiske julekonfekt, så får du her 6 opskrifter på lækker konfekt. Læs mere på søndag.dk

DRIK

- Øl og rødvin indeholder mange kalorier, og mange drikker rigtig meget alkohol i julen. Hvis du kan lave en tommelfingerregel om at drikke et glas vand mellem hver genstand, er du bedre hjulpet på kaloriesiden, end hvis du udelukkende drak alkohol igennem hele julemiddagen, siger Marie Steenberger.

FRUGT I STEDET FOR KONFEKT

- Når det gælder konfekt, kan du en gang imellem overveje at erstatte noget af alt det søde med et fad frisk eller tørret frugt i stedet for. For selv om frugt indeholder frugtsukker, indeholder det også nogle vitaminer, som du trods alt ikke finder i marcipan og nougat! Stil også gerne valnødder og hasselnødder på bordet som alternativ til den klassiske konfekt, siger Marie Steenberger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.