Sådan kommer du igennem en ensom jul

Julen er ikke kun varme og glæde. For mange er julen en ensom tid som skal overstås. Læs her, hvordan du kommer igennem en jul, der ikke svarer til glansbilledet.
I juletiden kommer vi nemt til at tænke på familiemedlemmer, vi har mistet, eller den partner og de børn, vi aldrig fik. Derfor kan julen være en ensom tid for mange.
I juletiden kommer vi nemt til at tænke på familiemedlemmer, vi har mistet, eller den partner og de børn, vi aldrig fik. Derfor kan julen være en ensom tid for mange. Colourbox / Modelfoto

Julen er en dejlig tid. Eller hvad?

På Facebook vrimler det frem med udtalelser som ’Ih, hvor er det skønt i julen med familiehygge, kager og kærlighed’, ’Jeg elsker bare julen’, ’Så' det endelig jul’.

Rundt omkring ser vi forelskede par gå hånd i hånd, imens de får sig en kop varm kakao på det lokale julemarked..

Men det er langt fra sådan, alle mennesker har det i julen. Det har psykolog og coach Charlotte Lotus Sommer også bemærket:

- Det er min erfaring, at der i juletiden gemmer sig utrolig mange ensomme og triste mennesker, fortæller hun til Oestrogen.dk og fortsætter.

Se hvilken kendt dansk sanger, der mener vi alle er bange og urolige. Læs mere på oestrogen.dk

- Julen får de fleste til at føle savnet af de mennesker, der ikke er her mere. Et savn, der i hverdagens trummerum ikke får så meget plads, og derfor fylder en del i denne højtid. På en eller anden måde får julen mange til at tænke på manglerne i deres liv. Kæresten de ikke har, barnet de ikke har eller den perfekte familie som de ikke har, siger Sommer.

Den perfekte familie
Lige præcis familie og parforhold er også nogle af de ting, som kommer ekstra meget under lup i juletiden, erfarer Charlotte Lotus Sommer.

- Jeg møder en del i mit arbejde, som føler sig unormale, fordi deres jul bestemt ikke lever op til det typiske glansbillede med hjemmebag, dans om juletræet, kærlighed og kram. Forleden talte jeg med en kvinde, der fortalte, at hendes juleaften altid endte ud i at hendes forældre skændes, og at hun går ud af døren. Og det er langt fra et enkeltstående tilfælde. Mange har slet ikke familie eller kæreste de kan holde jul med, og bliver derfor mindet ekstra meget om deres ensomhed, fordi julen netop bringer mennesker sammen, siger Charlotte Lotus Sommer.

Følelsen af tristhed, ensomhed og måske også følelsen af ikke helt at slå til rammer bredt. Det er ifølge Charlotte ikke nogle bestemte grupper, der er mere udsatte end andre, men derimod noget, der kan ramme os alle.

10 veje ud af ensomheden. Læs mere på q.dk

- Når jeg møder en, der føler sig alene og trist i julen, gør jeg det klart for dem, at det er helt normalt, og at mange har det sådan. Det fører ofte til et lettelses suk. Derefter spørger jeg, om de ting de er kede af er inde eller uden for deres kontrol, forklarer Charlotte og fortsætter:

Acceptér situationen

- Utrolig mange mennesker bruger uanede mængder af energi på at ændre på noget, der er uden for deres kontrol. Og det er simpelthen så udmattende og drænende for dem. Man bliver nødt til at indse, at hvis du ikke har nogen familie, eller de fleste er gået bort, så kommer de desværre ikke tilbage lige meget hvor meget, du surmuler og er trist, slår Charlotte Lotus Sommer fast.

- Det kan lyde ekstremt hårdt og kontant, men det næste spørgsmål jeg så stiller er: Hvad har du kontrol over? Og dér går det ofte op for folk, at de jo faktisk selv har ansvaret og muligheden for at skabe den jul – og det liv - de ønsker. Idéer som at ringe til venner og spørge om de må være med der, dukker frem. Eller tage på ferie væk fra julen eller noget helt tredje, siger Sommer.  

Husk taknemmeligheden

I det hele taget mener Charlotte Lotus Sommer, at vi skal blive bedre til at fokusere på det, vi har, end på dét, vi ikke har.

- Generelt mener jeg, at det handler om at være taknemmelig for det, man allerede har. En veninde ringede til mig forleden og sagde "Åh jeg har ikke en dejlig mand, der kan holde mig i hånden juleaften. Endnu en gang er jeg alene". Og der måtte jeg jo spørge: ”Hvad med din dejlige søn?" Et andet sted sidder der jo sikkert et par og er dybt ulykkelige over, at de ikke har en søn at holde i hånden. Fakta er jo, at det er de færreste, der har det hele.”

Et nyt år venter

Så det store, gode råd fra Charlotte til dig, der føler dig trist her i juletiden, er at tage juleskeen i egen hånd og gøre hvad du kan for at skabe den jul, du ønsker, med de muligheder du har. Og så være taknemmelig for alt det, du allerede har.

Du kan for eksempel lave en taknemmelighedsdagbog, hvor du skriver tre nye ting hver aften, som du er taknemmelig for. De fleste, der læser denne artikel, vil jo nok som minimum have en dyne, en seng og tag over hovedet at være taknemmelig for. Så det er jo et sted at starte.

- Og tag så og stikke armene i vejret, smil og vær glad - og husk, at julen kun varer en måneds tid. Så starter det nye år. Et år du kan forme præcis, som du ønsker, slutter Charlotte Lotus Sommer.

Malene Fich Weischer, oestrogen.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.